Külföld

Élőben a Matthew hurrikán – ez kemény lesz

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2016.10.06 | 22:32
  • trendindex: 5

Erősödik a Matthew hurrikán, kétmillió embert sürgetnek az illetékesek a déli szövetségi államokban, hogy meneküljenek a partvidékekről.

Már négyes erősségű a Matthew hurrikán, amely egyelőre még a karibi térségben tombol, de helyi idő szerint csütörtök estére-éjjelre már eléri a floridai partokat. Az amerikai Országos Hurrikán Központ szerint a szél sebessége elérheti az óránkénti 185-205 kilométert.

Négy szövetségi államban – Floridában, Georgia és Dél-Karolina egy részében és Észak-Karolina teljes területén – már szerda óta rendkívüli állapot van érvényben, a floridai kormányzó, Rick Scott csütörtökön kétóránként tartott sajtóértekezletet, s mindenki – beleértve Barack Obama amerikai elnököt is – a közeledő vihar veszélyeire figyelmeztet. “Ez a vihar gyilkolni fog” – mondta csütörtöki sajtóértekezletén a floridai kormányzó, s ismételten felhívta honfitársai figyelmét, hogy hagyják el a partmenti vidékeket, mert amikor a vihar lecsap, akkor már a mentők sem tudnak segíteni.

Floridában, Georgiában és Dél-Karolinában körülbelül kétmillió embert szólítottak fel a hatóságok a menekülésre, az országutakon hosszú, tömött sorokban, lépésben haladnak az autók az egyes szövetségi államok belső vidékei felé. 2012 óta – amikor a Sandy hurrikáncsapott le az Egyesült Államok keleti partvidékére – most rendelték el a legnagyobb arányú evakuálást. Floridában a kormányzó arra figyelmeztetett másfélmillió embert, hogy okvetlenül hagyja el otthonát.

Nincs ok a maradásra, senkinek nincs esélye e viharral szemben

– mondta Scott kormányzó.

Csütörtök déltől a floridai repülőtereken már 1400 járatot felfüggesztettek, Miamiban, Fort Lauderdale-ben és Orlandóban lezárták a repülőteret. A nagyobb városokban, Miamiban, Palm Beachben, Orlandóban, Tampában kiürülőben vannak az élelmiszerboltok, s bár üzemanyagban egyelőre általában nincs hiány, már arról érkeznek jelentések, hogy Floridában sok benzinkútnál kifogytak.

A több megyére érvényes kötelező evakuálásnak köszönhetően zsúfoltak az országutak Georgiában és Dél-Karolinában is. Dél-Karolinában mintegy 250 ezer ember már elhagyta a vihar fenyegette partvidékeket, s csütörtökön várhatóan további 200 ezer ember kel útra.  Charleston városa már csaknem teljesen kiürült, az üzleteket és a házakat bedeszkázva hagyták ott tulajdonosaik és lakóik. 
    Észak-Karolinában Pat McCrory kormányzó szintén sajtóértekezleten hívta fel a figyelmet arra, hogy ez a hurrikán különlegesen veszélyes lesz. 
 Valamennyi érintett szövetségi államban, a belső vidékeken, átmeneti menedékszállásokat rendeztek be, többségüket iskolaépületekben.
   Barack Obama elnök pedig jelezte, a szövegségi kormány minden segítséget megad szükség esetén.

PALM BEACH, FL - OCTOBER 06: Ted Houston and his dog Kermit visit the beach as Hurricane Matthew approaches the area on October 6, 2016 in Palm Beach, United States. The hurricane is expected to make landfall sometime this evening or early in the morning as a category 4 storm. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Palm Beach, Florida – rákészülnek Fotó: Joe Raedle/Getty Images


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló