Könyv

Így ünnepelte írói munkásságának 40. évfordulóját Murakami Haruki

  • Szerző:nuus
  • 2019.12.18 | 12:18

Ritka felolvasóesttel emlékezett a kezdetekre.

Írói pályafutása kezdetének 40. évfordulóját ritka nyilvános felolvasó esttel ünnepelte kedden Tokióban Murakami Haruki japán író, aki mintegy negyedszázad után állt ismét olvasói elé.

Fotó: JIJI PRESS /AFP

A világ egyik legnépszerűbb regényírója, aki januárban töltötte be 70. életévét, 1979-ben jelentette meg a Hallgasd a szél dalát! című első regényét, amelyért azonnal irodalmi díjat kapott. A 1987-ben kiadott Norvég erdő hozta el számára a hírnevet. Legutóbb 2017-ben jelent meg regénye Kisidancso Gorosi (angolul Killing Commendatore) címmel, amelyben a japán megszállók által 1937-ben elkövetett nankingi mészárlással foglalkozik.

A médiától mindig tartózkodó Murakami utolsó felolvasó estjét Kóbe és Asija városokban tartotta a térséget 1995-ben megrázó pusztító földrengés után. Keddi tokiói estjén egy fiatal irodalmi díjnyertes írónő, Kavakami Mieko volt a vendége, aki régóta Murakami rajongója, és aki 24 éve is ott volt a közönség soraiban. Mindkét író részleteket olvasott fel novelláiból, majd Murakami meglepte közönségét azzal, hogy bejelentette: van egy vadonatúj novellája, amelyet néhány hete írt, és még nem adta ki, angol címe Confessions of a Shinagawa Monkey. A mű folytatása a Shinagawa Monkey című novellának, amely egy nőről szól, aki elfelejti a nevét, mivel egy majom ellopta azt. A novella a 2002-ben kiadott Five Strange Tales of Tokyo című gyűjteményes kötetében jelent meg.

Murakami mintegy 30 perces részletet olvasott fel a műből, és közölte, hogy a történetet nem tervezi kiadni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló