Vizuál

A híres Obama-portrék turnézni fognak 2021-ben

  • Szerző:nuus
  • 2020.01.24 | 17:18

Amerika több kiállító termében is látható lesz az ex-elnöki képpár.

A Washingtonban megtekinthető Obama-portrék jelenleg is rendkívül népszerűek, így érdemes útra kelniük, hogy még többen láthassák ezeket a kortárs műveket. 2021-ben a Kehinde Wiley által festett Barack Obama-kép és az Amy Sherald-féle Michelle Obama-portré turnézni fog: Amerika több kiállítótere látja vendégül a National Portrait Gallery-ből ideiglenesen eltávozó alkotásokat.


A mostani helyén rekordszámú látogatót vonzó képpár 2021 júniusában kel útra, hogy öt másik városban érjen el új közönséget.

Történelmi és művészeti múzeum is vagyunk egyszerre, mely festmények szintén ezt képviselik. A turné egy lehetőséget ad arra, hogy az ország más tájain is láthassák e lebilincselő alkotásokat, melyek párbeszédek beindítói.

summázza Kim Sajet, a fővárosi portré galéria igazgatója.

 

View this post on Instagram

 

Nothing to see here. 👑⭐️👑⭐️

A post shared by A M Y S H E R A L D (@asherald) on


Nyitásként az Art Institute of Chicago fogadja be a képpárt, majd augusztus 27-től Brooklyn Museum. November 5-től a Los Angeles County Museum of Art-ot érdemes célba venni, újévtől pedig az atlantai High Museum of Art-ot. Végül a houstoni Museum of Fine Arts-ban lesz látható a két műtárgy, 2022 március 25-étől.

via GIPHY

Ezek a helyszínek földrajzi, illetve személyes okokból kerültek kiválasztásra. Az ex-elnök otthonául szolgált Szeles Városban pont akkor kerülnek kiállításra a képek, mikor Obama betölti a 60-at. Illetve Sherald, az alkotók egyike, Georgiában nőtt fel, Wiley pedig Los Angelesben született. Az utóbbi művész jelenleg New Yorkban alkot, és a brooklyni kiállítótérben számos műve is szerepel.

 

View this post on Instagram

 

#repost @michelleobama ❤️ @barackobama

A post shared by Kehinde Wiley (@kehindewiley) on


A turné bejelentésekor egy ide kapcsolódó könyv megjelenése is szóba került, The Obama Portraits címmel. Wiley és Sherald előtt korábban még sosem festhetett afroamerikai származású művész elnöki portrékat. 2018 februárja óta özönlenek a „nemzeti zarándokok” Washingtonba, hogy a portréikat láthassák, így itt volt az ideje az országjárásnak.


Az NPG nem először utaztat fontos műveket – a Theodore Roosevelt: Icon of the American Century 1998 és 2000 közt járta az Államokat. Aztán a Portraits of the Presidents From the National Portrait Gallery című tárlat lendült mozgásba (2000-2005), míg renoválták az épületet. Mind az öt Obamás helyszínen biztosítanak ingyenes látogatási napokat, a chicago-iak pedig máris számíthatnak extra nyitvatartási órákra is. Mikor a képpár visszatér, akkor nagy ünnepséget csapnak, biztosít Sajet a Washington Post hasábjain.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.