Vizuál

Műanyagot tóba dobni? Christo húsz méter magas hordó-szobra pont erről szól!

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.20 | 09:16

A bolgár művész első angliai, kültéri munkája a Hyde Parkban lebeg a vízen.

Aki mostanában a brit fővárosban jár, és a Hyde Park felé veszi az irányt, az a Seprentine-tónál tátott szájjal bámulhatja ezt a gigászi, színes objektumot.

Szeptember 23-áig fog a vízen lebegni ez a 7506 hordóból álló képződmény, mely egy június 19-én nyílt kiállításhoz kapcsolódik.

A Mashable megemlíti, hogy a London Mastaba nevű térinstallációt az a Christo jegyzi, aki monumentális alkotásaival már nem egyszer hívta fel magára a nagyvilág figyelmét.

A Mastaba ötlete nem most pattant ki a férfi fejéből: az 1935-ben, Bulgáriában született művész, és néhai neje, a marokkói Jeanne-Claude már 1961 óta képezik a kortárs művészeti élet részét.

A kölni kikötőben és Szuezi-csatornában már úsztattak ilyen hordóból készült, különös formájú szigeteket; most ez a londoni műtárgy öltötte fel a mezopotámiai ősi civilizáció építményeinek alakját.

London Mastaba On April 3, the world-renowned artist Christo began construction of his first major public work in the United Kingdom, the ‘Mastaba’. The stand-alone, pyramidal sculpture composed of 55-gallon oil barrels will be located in London’s ‘Hyde Park’ floating atop the park’s 40-acre ‘Serpentine Lake’. The project was conceived in October 2016. Last year, Christo tested its feasibility by building a model the tenth of the scale in the ‘Black Sea’ off the coast of Bulgaria, his home country. As he has done in the past, he will fund the project, which he estimates will cost $4.2 million, through the sale of his art. The ‘Mastaba’ will comprise 7,506 barrels placed on a platform of plastic cubes. The piece is linked to a show of works due to open at the nearby Serpentine Galleries (19 June – 9 September 2018) encompassing sculptures, drawings and photographs from the past 50 years by Christo and his late partner Jeanne-Claude. #neonurchin #neonurchinblog #dedicatedtothethingswelove #suzyurchin #ollyurchin #art #music #photography #fashion #film #words #pictures #neon #urchin #christolondon #christo #jeanneclaude #conceptualartist #mastaba #londonmastaba #hydepark #serpentinelake #serpentinegalleries #christojeanneclaude

A post shared by neon urchin (@neonurchin) on

A húsz méter magas, 30×40 méteres alapterületű szobor négy színű, speciálisan e célra gyártott hordóból áll, és a szabad vizek szennyezettségére hívja fel a figyelmet. A projekt négymillió dollárra rúgó költségeit kizárólag a művész alapítványa állja, mely az eredeti műalkotások értékesítéséből finanszírozta az akciót. Christo független tudott maradni – semmilyen közpénzt vagy szponzort nem kellett bevonnia az alkotási folyamatba.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.