BabaMama

Most már tudjuk, mikor a legjobb szülni

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.08 | 07:30

Hátra lehet dőlni, a kaliforniai tudósok nem éppen a korai babavállalást javasolják.

Pixabay
Pixabay

Örök kérdés a nők számára, hogy mikorra a legjobb időzíteni a bébiprojektet. Egy friss kutatás meglepő választ ad: teljesen jó, ha 35 fölött szülünk.

Mostanában kitolódott az első babavállalás ideje, és ez lehet hogy mégsem akkora tragédia, hogy a vészharangot kellene kongatni a már szülőképes huszonévesek feje fölött. A 30 és 40 közti nők sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat, illetve megérik bennük a vágy is az utódra. Egy stabil párkapcsolat és egy jól felépített karrier is segíti ennek az életre szóló döntésnek a meghozatalát.

A hivatalos álláspont szerint a 35 éves kor betöltése után, a kromoszóma betegségek kockázata miatt rizikós már a babavárás. Nem véletlen, hogy a hasszúrással járó, magzatvíz vételi vizsgálat (amniocentesis) is ekkor ajánlott. De a tudománynak most már, jó pár év elteltével van rálátása a későbbi szülés következményeire is.

Az új tanulmány, melyet a Dél-Kaliforniai Egyetem jegyez, kimutatja, hogy a 35 felett vállalt szülés jót tesz az anyuka mentális képességeinek.

A kutatók 830 nőt vizsgáltak, akik már túl vannak a fogamzóképes koron. Vizuális észlelés, verbális emlékezet, figyelem és koncentráció szempontjából tesztelték a hölgyeket, és az jött ki, hogy aki 24 éves kora után szült, az a mentális képességeket, problémamegoldó és verbális készséget vizsgáló teszteken erősebben teljesített, mint az, aki 15 és 24 éves kor közt lett anyuka. Aki pedig az utolsó gyerekét 35-ön túl hozta világra, annak a verbális emlékezet és észlelés ment a leginkább.

Ami ezt okozza, az a hormonok hullámzása. Az ösztrogén és a progeszteron az „áldott állapot” alatt az agyra is rendkívül kedvező hatást tesz. Az agyi kémia és működés főleg akkor kap egy nagyon jó lökést, ha az utolsó szülés esik erre a kései időpontra.

Minden életkornak megvan a maga előnye és hátránya is, ha szülni szeretnénk. Persze ahhoz, hogy a leginkább alkalmas időben vállaljunk gyereket, érdemes az orvosunkkal is konzultálni, hogy minél problémamentesebb legyen a babavárás, és egészséges legyen az újszülött… – figyelmeztet a Bright Side.

 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló