BabaMama

Gyerekkínzás vagy őseink szupermódszere, amikor újszülött baba bilizik?

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.17 | 19:25

Vajon mi volt azokban az időkben, amikor nemhogy eldobható, de textilpelenka se létezett? És mit csinálnak ma a természeti népek, Pampers és mosógép híján?

Létezik egy természetes ösztön, miszerint semmilyen állat nem piszkít a fészkébe, maga alá. Az emberben is kezdettől megvan ez az ösztön, csak épp születésekor nem képes érthetően kommunikálni, mikor szüksége támad. Nem véletlen azonban, hogy a babák szinte azonnal pisilnek-kakilnak, amint lekerül róluk a pelenka: könnyebb engedni ugyanis a természetes reflexnek, ha pucér a popsijuk, a kontent nem szennyezi bőrüket.

Az Elimination Communication, azaz EC, más néven természetes csecsemőhigiénia hívei őseink és a természeti népek módszerét követik: először megfigyelik újszülött babájuk jelzéseit, hogy aztán amikor az az adott, felismerhető módon sír/viselkedik/fészkelődik, vagyis jelez, gyorsan bili, vécé vagy csap fölé tarthassák őket, hogy dolgukat végezzék. Elmondásuk szerint a baba így sokkal jobban megkönnyebbül, megnyugszik, és kevesebb pelenka is fogy.

Erről a jelenségről egy friss nagymama és gyermekpszichológus így ír:

De létezik ennek komolyabb iskolája is, bővebben a pelenkatlanodj.com oldalon olvashattok róla. Az oldal szerzője többször is hangsúlyozza, hogy szó nincs kora szobatisztaság forszírozásáról, ez a módszer épp olyan velünk született reflexre épít, mint amilyen a szopóreflex is többek között.

Nyitókép: unsplash.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.