BabaMama

Okozhat-e a magzatnál autizmust az, ha egy várandós nő erős nyugtatót szed?

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.18 | 21:14

Francia tudósok azt mutatták ki, hogy mérhetően nagyobb a kockázat, a britek ezt vitatják.

Pixabay
Pixabay

Az antidepresszánst szedő várandós anyák gyerekei közt nagyobb az autizmus kialakulásának esélye – szerepel egy úgy tanulmányban. A nők több, mint 15%-a szenved depresszióban a terhesség alatt, amire a leggyakoribb kezelési mód az, ha felír az orvos pár tablettát. Ami szintén régóta vitatéma, hogy várandósan szabad-e ilyen gyógyszerekkel élni – említi meg a Business Standard.

A francia Bicetre Egyetem részéről Antonia Mezzacappa és munkatársai tíz tanulmányt elemezve jutottak arra az eredményre, hogy összefüggés lehet a nyugtatók szedése és az autizmus spektrum zavar (ASD) közt.

A tanulmány – biztos, ami biztos – megemlíti, hogy a feltárt kapcsolatot

azért nehéz megerősíteni vagy megcáfolni, mert már eleve egy előfeltételezéssel folytattuk le a vizsgálatot. Az autizmus anyaméhen belüli kialakulásának nagyobb kockázatát nem biztos, hogy a gyógyszer okozza; az is előfordulhat, hogy az anya mentális problémái (esetleg depressziója) a forrás.

Irene Petersen, a londoni University College munkatársa nem vett részt ebben a kutatásban, viszont szerinte is trükkös dolog egy ilyen vizsgálat. Szinte lehetetlen elkülöníteni, hogy a gyógyszeres kezelés vagy más rizikófaktorok – például az anya pszichés gondjai – játszanak-e inkább kulcsszerepet az ASD létrejötténél. Akár egy ilyen következtetés is levonható Petersen szerint, hogy

Az antidepresszánssal kezelt kismama egy jelzés arra, hogy nagy eséllyel születhet autizmusban érintett gyereke. Óvatos volnék azt állítani, hogy ebben csak és kizárólag a gyógyszer volna a ludas. Még ha bizonyítható is, akkor sem zárhatjuk ki, hogy az anya problémái összefügghetnek a gyerek autisztikus voltával.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló