Femin

Kiderült, nem női hiszti a menstruáció előtti pár nehéz nap

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.17 | 13:19

Genetikai oka van, ha valaki nagyon megszenvedi a PMS-t.

Pixabay
Pixabay

Melyik nőnek nem ismerős a „most azonnal hazamegyek és bebújok a mackónadrágomba” érzés, mielőtt beköszönt az a bizonyos piros betűs nap? És a görcsök, a duzzadt has meg a hangulat-ingadozások..?

A legrosszabb perceimben bezárkóznék a szobámba, mert nem tudom elviselni a hangokat, még a gyerekeimét sem, ahogy beszélnek hozzám.

mondja Amanda LeFleur a Huffington Postnak. A 37 éves, kétgyerekes anya különböző PMS (premenstruációs szindróma) tünetektől szenved már 13 éves kora, azaz az első menzesze óta. Lehangolt, feszült és még öngyilkos gondolatok is kerülgetik.

A legdurvább a peteérés napja, utána két hétig semmi bajom.

A húszas évei vége felé csak rosszabbodtak a tünetei: volt, hogy azon a napon 4 kilóval is többet nyomott, mint máskor. De a lelki rész még megterhelőbb volt: reménytelenség és csüggedtség lett úrrá rajta.

Még a boltba is nehéz volt levánszorognom. Nem bírtam a zajokat, és azt, hogy megbámulnak.

Az orvosok azt állapították meg, hogy PMDD-je van, azaz premenstruációs hangulatzavar-rendellenessége. Ez a PMS egy ritka alfaja, olyan erős tünetekkel, amik teljesen felborítják egy nő napi rutinját. A hölgyek 2-5%-a van kitéve ennek a szélsőséges szindrómának.

A fogamzásgátló tabletták némileg javították LeFleur állapotát, aki a harmincas évei elején tette le a gyógyszert, hogy felkészüljön a szervezete a gyerekvállalásra.

Szülés után is depresszióba esett, majd pár hónappal később, a havi vérzéssel együtt megrohanta a PMDD összes jele is. Minden hónapban mintha újrakezdődne számára a baby blue, és a hangokra való extrém érzékenység, ami idegességet és dühöt eredményez. Orvosai mindenféle nyugtatókkal próbálták meg enyhíteni panaszait, az idegnyugtatóktól kezdve a mániákus depressziós gyógyszerekig.

Mindent hozzám vágtak, ami csak volt.

Egy új kutatási eredmény viszont meg tudja magyarázni, miért nem hatottak a kemikáliák LeFleurre. A Molecular Psychiatry nevű magazinban megjelent anyag beszámol arról a különös rendellenességről, amely a PMDD-vel élő nők génjeiben található. Ez a molekuláris szintű eltérés felel azért, amiért az ő tüneteik ilyenek.

Fokozott hormonérzékenység

Korábbi tanulmányokból már tudjuk, hogy e ritka tünetcsoporttal bíró hölgyek máshogyan reagálnak arra a női hormonra, amit kibocsátanak menstruációkor. Peter Schmidt, a Lelki Egészség Nemzeti Intézetének Viselkedési Endokrinológus csapatfőnöke tíz PMDD-s nőt hasonlított össze kilenc olyan hölggyel, akiknek rendben van a ciklusa és nincsenek zavaró tünetei. A PMDD-sek minden tünetet észleltek magukon, kivéve, ha olyan gyógyszert kaptak, ami a nemi hormon kibocsátásukat (ösztradiol és progeszteron) gátolta: akkor problémamentesen folyt le az a pár nehezebb nap. A tünetek akkor tértek vissza, amikor a kutatók ismét e két hormon hatásának tették ki az érzékenyebb szervezetűeket.

Amikor a tudósok az összes résztvevő nő sejtjeit kezdték el laborban vizsgálni, akkor látták meg azt, hogy egy speciális génhálózat játszik nagy szerepet abban, ahogyan a sejtek a hormonokra reagálnak. A PMDD-s nők esetében ez a folyamat kimutathatóan máshogy zajlott le; később egy nagyobb csoport vizsgálatánál is ugyanezt az eredményt kapták.

Beazonosítani a géneket

Ha megvan, melyik gén felel ezért az érzékenységért, akkor a kezelés is hatékonyabb lehet.

Rengeteg nő érzi ebben az állapotában azt, hogy magára hagyták.

A legtöbb doki azt mondja, hogy normális dolog ilyenkor a hangulat ingadozása, és úgyis ez csak a nő fejében létezik. Még gyógyszert is felírnak az idegesség ellen, de ezzel nem a valódi okot kezelik. Schmidt szerint

Fontos, hogy komolyan foglalkozzunk ezzel a dologgal, mert kimutattuk, hogy van biológiai magyarázat rá, nem csak úgy a semmiből jön.

LaFleur, aki társalapítója a 2013-ban létrejött, PMDD-sekért dolgozó alapítványnak, nagyon örül ennek az új tanulmánynak, szerinte igazi áldás:

Bebizonyosodott végre, hogy a PMDD nem női szeszély, sem gyengeség, vagy a rossz táplálkozás eredménye.

LeFleur nemrég úgy döntött, hogy kés alá fekszik, és megszabadul minden tünetétől, így 2015-ben eltávolíttatta a petefészkeit és a méhét is. Reméli, hogy az új kutatási eredmények előbb-utóbb ennél kíméletesebb és célzottabb gyógymódot fognak hozni.

Ha nem vagy benne, fogalmad sincs, hogy milyen pokoli. Végre van előrelépés, erre vártunk régóta!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló