Femin

Tényleg megörülnek a nők, ha megjön nekik? A tudomány válaszol!

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.15 | 06:44

„Na, biztos megjött neki. Napja van” – halljuk sokszor, különösen ha nem tetszik az, amit a munkahelyen egy nőnemű kollégánk, esetleg főnölünk javasol, kér, ránk oszt. De vajon van-e tudományos alapja ennek a gyakori megjegyzésnek?

Látunk rengeteg reklámot, amelyben a piros betűs napokon a nő cuki kisállatos videókon zokog, katatón állapotban mered maga elé a fotelben, vagy épp pasija arcába ordítja:

mert egy hülye barom vagy, azért!

via GIPHY

Ami az illeti, tudományos berkekben is régóta vitás kérdés: vajon a menstruáció idején a durva hormonális változások okozhatnak-e olyan változásokat az agyban, amely a kognitív képességre is hatással van?

Nos, a válasz egyértelműen nem. A Frontiers in Behavioral Neuroscience című szaklapban publikált kutatás szerint hiába emelkedik szervezetünkben az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron, mindez nincs hatással sem a figyelem fókuszára, sem a döntési képességre, sem pedig a memóriára. Egy menstruáló kollegina tehát épp ugyanolya kompetens a munkájában vérzés idején, mint amikor épp nem zajlik ennyi akció a méhe körül.

Hatvannyolc nőt vizsgáltunk meg igen alaposan két menstruációs ciklus során, különös tekintettel a figyelemre, a döntésekre és a memóriára. Ezek a nők a vérzés idején ugyanúgy viselkedtek, mint egyébként: úgy tűnik, a hormonok önmagukban véve nem vezetnek olyan változásokhoz az agyban, amely a munkavégzést befolyásolná

– foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Brigitte Leeners professzor.

via GIPHY

A szakember szerint persze elképzelhető, hogy egyes nőket jobban megvisel a menstruáció, mint másokat, azonban valószínű, hogy az ő esetükben sem a hormonális változások, hanem inkább a fizikai kellemetlenségek – a fájdalom és a vérzés – az, ami esetleg ingerlékenységet okoz.

Ez az oka egyébként annak is, hogy egyes ázsiai országokban évek óta napirenden van a menses alatti fizetett szabadság ügye. Míg sokan honfitársaink közül is fellelkesednek a témára, az igazság valójában az, hogy egy ilyen intézkedés nem csak a hétköznapi szexizmusnak, de a két nem közötti bérrésnek is kedvezne, úgyhogy örülhetünk, hogy mifelénk nem fontolgatnak ilyesmit. Marad a Cataflam a vörös napokra, és a tudat, hogy kognitív képességeinkkel semmi sem hibádzik.

via GIPHY

Úgy tűnik tehát, hogy a tudomány is igazolja, hogy a szexista bunkók ideje lejárt: semmilyen alapja nincs ugyanis azoknak a beszólásoknak, amik a vérző nőstény kiszámíthatatlanságát és ingerlékenységét domborítja ki.

 

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.