Labdarúgás

Luxus labda – Ezek a labdarúgás luxus labdái

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.01 | 17:33

A futballvilág nemcsak a zöld gyepen zajló izgalmakról szól, hanem a pályára kerülő labda életéről is. Most feltárjuk a labdarúgás legexkluzívabb darabjait: lesz szó profi mérkőzésektől kezdve limitált kiadású és extravagáns, egyedi tervezésű labdákról is. Nézzük meg közelebbről, milyen tényezők teszik ezeket a labdákat piaci szempontból értékessé!

A nagy tornákon, mint például a Világbajnokság, használt labdákat gyakran árverezik el, többszörösére növelve kezdeti kiskereskedelmi értéküket. Ezen labdák tervezése és kivitelezése jelentős szerepet játszik az árazásukban. Az eseményekre rendelt egyedi darabok hozzávetőlegesen 500 és 10,000 dollár közötti áron készülhetnek, az anyagoktól függően és gyakran válnak gyűjtői darabokká, jelentősen növelve értéküket – írja a WorldMetrics.org

Néhány világbajnoki mérkőzésen használt labda több mint 10,000 dollárért cserélt gazdát aukciókon. A legdrágább gyártásban lévő labdák, különleges ékszerek vagy aukciós tényezők nélkül, körülbelül 200 dollárba kerülnek. A limitált kiadású labdák értéke az idő múlásával jelentősen nőhet, néhány esetben az áruk pár éven belül megduplázódik. Ám a történelmi mérkőzéseken használt vintage labdák még magasabb áron kelhetnek el, néha több ezer dollárt is elérhetnek.

Jöjjenek a számok!

  1. A professzionális ligákban használt Nike Ordem V körülbelül 160 dollárba kerül, kiváló minőségű anyagainak és technológiájának köszönhetően.
  2. Egy másik magas áron értékesített labda, a Louis Vuitton által készített FIFA Világkupa labda, 13,000 dollárért kelt el egy aukción.
  3. Az UEFA versenyeken használt Adidas Finals Istanbul 21 labda gyorsan elfogyott, körülbelül 165 dolláros kiskereskedelmi áron.
  4. A 2006-os világbajnoki döntőre készült Teamgeist 2 Finale Berlin különleges kiadású labda körülbelül 150 dollárba került.
  5. A Nike Geo Merlin volt az egyik első labda, amely átlépte a 100 dolláros árküszöböt a 2000-es évek elején.
  6. A valaha készült legdrágább focilabda az Adidas +Teamgeist Berlin, amelyet gyémántokkal díszítettek, és 150,000 dollárra értékeltek. A labda 2,640 gyémánttal és 18 karátos fehérarannyal volt kirakva.
  7. A 2018-as FIFA Világbajnokság hivatalos mérkőzéslabdája, az Adidas Telstar 18, eredetileg 165 dollárért került piacra.
  8. Az Adidas +Teamgeist Berlin 2006-ban készült a németországi FIFA Világbajnokságra.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Mobiltech
Nagy változás jön a Vibernél
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 17.