Labdarúgás

Márkanév lett Messi neve

  • Szerző:nuus
  • 2020.09.18 | 14:48

Helybenhagyta a Messi védjegy uniós bejegyezhetőségét az Európai Unió illetékes bírósága.

Az Európai Unió Bírósága helybenhagyta a Messi védjegy bejegyezhetőségét. A csütörtöki ítélet elutasította az uniós védjegyhivatal (EUIPO) és egy spanyol vállalat fellebbezéseit az uniós törvényszék ítélete ellen. Ez az ítélet engedélyezte az argentin futballista számára a Messi védjegy lajstromozását, különböző sportcikkekre vonatkozóan. Még 2011-ben Lionel Messi kérelmet nyújtott be az unió alicantei székhelyű védjegyhivatalához egy, a Messi szót is tartalmazó ábrás megjelölés uniós védjegyként való bejegyeztetésére. A védjegykérelem többek között kozmetikai termékekre, számítógépes programokra, ékszerekre és órákra, papírtermékekre, ruházati cikkekre, lábbelikre és sapkákra, valamint játékokra vonatkozott.

Egy magánszemély, majd egy spanyol cég Lionel Messi védjegybejegyzési kérelmének elutasítását kérte azzal az indokkal, hogy az ő javukra korábban már bejegyezték a hasonló hangzású, Massi szómegjelölést tartalmazó védjegyet.

Indoklásuk szerint megtévesztheti a fogyasztókat, ha uniós védjegyként bejegyzik a Messi szómegjelölést is. Az EUIPO helyt adott a kérelemnek, és a felsorolt termékek tekintetében megtagadta a Messi szómegjelölés bejegyzését.

Ez ellen a futballista keresetet nyújtott be az uniós törvényszékhez, amely azonban a névjegy védjegyként való bejegyezhetősége mellett döntött. Az EUIPO, valamint a spanyol cég a döntést megfellebbezte.
Az uniós bíróság ítéletében elutasította a két fellebbezést, véleménye szerint ugyanis a törvényszék helyesen vette figyelembe a Massi és a Messi védjegyek megkülönböztethetőségét.

Az EUIPO ezzel szemben tévesen vonta le azt a következtetést, hogy a Messi védjegy használata összetéveszthető a Massi védjeggyel az érintett vásárlóközönség körében.

A bíróság szerint a nevét védjegyként lajstromoztatni kérő magánszemély esetleges közismertsége lényeges tényező, ami hatással lehet a védjegy felismerhetőségére. A futballista közismertsége lényeges tényező a Messi és a Massi szavak közötti fogalmi eltérés megállapításánál, az érintett vásárlóközönség ugyanis a két megjelölést eltérőnek fogja észlelni

– indokolta döntését az uniós bíróság.

Forrás:Ragazze

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
Itt az új Bond-dal klippel együtt
  • szerző:nuus
  • 2020. 10. 02.