Tudomány

Tudományos bizonyíték van arra, hogy másként működik a férfi és női agy

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.23 | 15:30

A mesterséges intelligencia 90 százalékos pontossággal meg tudta különböztetni a nemeket.

Egy hatalmas áttörést jelentő tanulmányban a Stanford Egyetem kutatócsoportja a mesterséges intelligencia segítségével kimutatta, hogy a férfiak és nők agya között bizony van különbség. A számítógép több mint 90%-os pontossággal tudott különbséget tenni a nemek között az agyi felvételek alapján – írja a blikk.hu.

„Ez egy nagyon erős bizonyíték arra, hogy a nem az emberi agyszerveződés robusztus meghatározója”

– magyarázta a tanulmány szerzője, Vinod Menon, a pszichiátria és a viselkedéstudományok professzora.

90 százalékos pontossággal meg tudta különböztetni a mesterséges intelligencia a férfi és a női agyat/Fotó: 123rf.com

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent legújabb kutatásból kiderül: Menon szerint a nem döntő szerepet játszik a kognitív fejlődésben az öregedésben és a neurológiai rendellenességekben is.

A kutató csoport mesterséges intelligenciát alkalmazott az agyi szkennelések megkülönböztetésére, megtanítva a gépet arra, hogy a nemek között egyedi mintákat jelöljön ki. A mesterségesintelligencia-modellnek nagyjából 1500 szkennelést mutattak, és az 90%-os pontossággal állapította meg, hogy férfi vagy nő agyáról van-e szó. Ez hatalmas eredmény, mivel ez a nemi alapú különbségek jelenlétére utal az agyban. Egy másik modell tesztelésekor azt találták, hogy az agyban lévő funkcionális különbségek jelentősen befolyásolhatják a viselkedést.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló