Tech

380 millió forintért ment el a laptop, amin rajta van a világ 6 legdurvább vírusa

1,345 millió dollárért ment el egy aukción, ami elég nagy összeg egy használhatatlan laptopért.

Persze nem is a használat a cél, ez inkább amolyan műalkotás, amit egy kínai digitális művész, Guo O Dong készített. Egy kiberbiztonsági céghez fordult támogatásért, akik segítettek neki összeszedni a világ hat legmakacsabb vírusát. Ezen kívül került a laptopra egy biztonsági szoftver, ami megakadályozza, hogy a vírusok tovább terjedjenek, amikor azt rákötik egy hálózatra.

A hat vírus

A legrégebbi kémprogramok közé tartozik az email-worm. Ezek üzeneteken keresztül terjedtek, és amikor futtatták őket, megfertőzte a számítógép fájljait, és megnyitotta a gépet a hackerek előtt. Na és persze magától haladt tovább más, gyanútlan áldozatok felé.

Ilyen volt az ILOVEYOU a 2000-es évekből, ami természetesen helyet kapott a laptopon. Emailen keresztül küldözgették őket, a tárgyban csak annyi szerepelt, hogy “ILOVEYOU”. Futtatáskor fájlokat törölt a gépről, Amerikában több milliárd dollárnyi kárt okozott, mielőtt megállították.

A Sobig még ennél is nagyobb volt 2003-ban, ami az egész világon, brutális gyorsasággal elterjedt. Ez a hackerek előtt nyitotta meg a számítógépeket.

2004-ben jött a legnagyobb email-woorm, a Mydoom. Mindennél gyorsabban terjedt, és szintén hackerek előtt nyitotta meg a gépet.

Rákerült a 2007-es Black Energy is, ami egyfajta kibertámadás, szerverek lelövésére használták.

Ott van még a Dark Tequila, ami Latin-amerikában erjedt 2013-ban, és az emberek bankkártyaadatait szedték össze vele.

Végül pedig a 2017-es WannaCry, ami 2017-ben került a gépekre, és fizetés ellenében volt olyan kedves, hogy nem törölte az összes fájljukat.

Címlapkép: 123rf


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló