Tech

Elektromos roller: Képlékeny a biztosítási-szabályozás

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.26 | 17:34

Jön az elektromos roller kötelező biztosítása: azt már tudjuk, hogy július 16-tól kell fizetni, de van, ami még képlékeny.

Kevesebb, mint három hét múlva új időszámítás kezdődik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások terén, ugyanis július 16-tól az elektromos roller is beletartozik a kgfb kötési szabályozásba. A szabályozás nem vonatkozik az elektromos biciklikre, de minden olyan járműre kötni kell majd, amelyek meghaladják a 25 km/órás sebességet. Ugyanez vonatkozik azokra a járművekre is, amelyeknek a tömege meghaladja a 25 kilót és legnagyobb tervezési sebessége a 14 km/órát – írja a Köbe Biztosító alapján a Bank360.hu

Sok az elektromos roller körüli baleset

Egyre több balesetet okoznak elektromos rollerekkel, egykerekűekkel és segway-ekkel, így a biztosítási kötése indokolt. Ami viszont bonyolítja a helyzetet, hogy habár a kgfb-törvény módosítását április végén nyilvánosságra hozták, a részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet azóta sem látott napvilágot.

Akik hasonló eszközökkel utaznak, első sorban saját maguknak okoznak sérülést, de az is viszonylag gyakori, hogy egy gyalogos látja a baleset kárát. Tekintve, hogy a kötelező felelősségbiztosítás a másoknak okozott, személyi sérüléssel járó károkat is fedezi, az e-rollerekre köthető biztosítás díjaira is jelentős hatással lesz.

A most meghirdetett díjak területtől és életkortól függően jellemzően 5-25 ezer forint között vannak/év.

A kormányrendeletet azért várják a biztosítók – is -, mert ez fogja egyértelműsíteni a fenti járműkategóriákat. Az árakban vannak eltérések:

  • a K&H-nál az ilyen eszközök alapdíja 4032 és 26 004 forint között mozog,
  • az Allianznál a nem lakossági ügyfelek – vagyis a rollereket, segwayeket bérbe adó cégek 1390 forintos havi díjon köthetik meg a biztosítást, de egy évre kell szerződniük, és egyszerre kell kifizetni az éves díjat,
  • a Köbénél csak egyféle díj van minden mikromobilitási eszközre,
  • az Alfa pedig egyelőre a segédmotoros kerékpárok tarifájával köti meg a kgfb-t a mikromobilitási eszközökre.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Kórházba került Ian McKellen
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 18.