Tech

Itt az orbitális lézer, amivel jelzünk a földönkívülieknek

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.06 | 15:17

Olyan messzire nyúlik majd, hogy alig hisszük el. A Földről indul, és húszezer(!) fényévnyire innen lesz a vége.

Habár egy ilyen terv hallatán Elon Musk neve juthat az eszünkbe, ez most nem tőle származik. Az MIT kutatói találták ki a hatalmas lézert, amely jelezné az őrlényeknek, hogy

helló, itt vagyunk!

Egy ekkora lézerhez persze jó nagy gépezet kell, 30-45 méteres teleszkóppal lőnék ki az űrbe. A számításaik szerint elég erős a fénye ahhoz, hogy a Nap fénye ne nyomja el teljesen. A hatótávolsága miatt pedig észrevehetik azok a földönkívüliek, akik valamelyik szomszédos naprendszerben vannak.

Történetesen van már ekkora teleszkóp a Földön

Szóval nem is biztos, hogy nekik kell megépíteniük, Chilében van egy 39 méteres, de az amerikai hadseregnek is van egy nem használt légelhárító lézere, ami alkalmas a célra.

Amit még ki kell gondolniuk, hogy hogyan hárítsák el az adódó problémákat. Mint például, hogy már csak az is roncsolja az emberek szemét, ha a lézer felé néznek, ami ráadásul szabad szemmel láthatatlan. Emellett az űrhajókon lévő kameráknak se tenne jót. Erre megoldás lehet, hogy a lézert a Hold távoli részére telepítik, bár pontos megoldás még nem született, ami nem is csoda ebben a korai fázisban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló