Tudomány

Váratlanul üzenetet kaptak a Holdról a japánok

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.27 | 17:18

Ezt nem látták jönni.

Egy nemrég a Holdon landolt japán kutatóeszköz, a Smart Lander for Investigating Moon (Intelligens holdkutató leszállóegység), rövid idő után váratlanul felvette a kapcsolatot a Földdel, annak ellenére, hogy a tervezettnél hosszabb és hidegebb holdi éjszakát kellett átvészelnie.

A misszió csapata az X-en közölte, hogy a SLIM napelemtáblái megfelelő napfényt kaptak, így az eszköz képes volt energiát termelni. Bár a holdi éjszaka hőmérséklete akár mínusz 170 Celsius-fokig is süllyedhet, a SLIM meglepő módon gond nélkül túlélte ezt a periódust. Korábban a kutatócsoport jelezte, hogy a leszállóegység nem lett kifejezetten úgy tervezve, hogy kibírja ezt a szélsőséges hideget.

A SLIM az elsődleges küldetés során sikeresen leszállt, és a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) szerint példátlan pontossággal érte el a célpontját, mindössze 55 méterre attól. A SLIM feladata a Holdon található ásványi anyagok és kőzetek részletes vizsgálata.

A JAXA közölte, hogy a SLIM-mel való kommunikáció egy időre megszakadt a holddél miatt, ami miatt a hőmérséklet elérte a nagyjából 100 Celsius-fokot a kommunikációs berendezések körül. Azonban vasárnap este 7 óra után érkeztek első adatok, amelyek arra utalnak, hogy az eszköz még mindig működik.

A következő lépés az lesz, hogy ahogy a hőmérséklet a tervezett szintre csökken, a JAXA ellenőrzi a SLIM működőképességét, beleértve a Hold felszínén található kamerájának használatát a kőzetek és ásványok közelebbről történő megfigyeléséhez.

Japán január 20-án tette le a kutatóeszközt, és ezzel az ötödik ország lett, amely sikeresen landolt a Holdon, a volt Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló