Tudomány

Tudósok hidrogén-üzemanyagot csináltak tengervízből

Így az óceánból simán megújuló energia válhat.

Kredit: H. Dai, Yun Kuang, Michael Kenney

Egy csapat kutató kitalálta a Stanfordon, hogy hogyan lehet sós vízből hidrogén-üzemanyagot csinálni. Az energia ezen fajtája már a ’70-es években is izgatta az autógyártókat, viszont a hidrogén azóta sem bizonyult elég hatékonynak és biztonságosnak.

A kutatók elektrolízist használtak a víz hidrogénre és gázra való lebontásához, viszont van egy jókora bökkenő. Kizárólag desztillált vizet lehet kettéválasztani, ugyanis a tengervíz önmagában hamar berozsdásítja az elektrolízishez használt műszereket.

Hongjie Dai, a kutatás vezetőprofesszora szerint nem olyan könnyű elég desztillált vizet szerezni, még nekik sincs annyi, amennyivel hatékonyan tudnának kísérletezni. Ezért most azt találták ki, hogy a berendezéseiket nikkelbe vonják, így a víz-kettéválasztó kibírja ezer óráig úgy, hogy egyenesen a tengerből kapja a vizet. A nikkelbevonat nélkül egyébként csak tizenkét órát bírna, tehát sikerült összerakniuk a gépet, ami huzamosabb ideig képes hidrogént előállítani tengervízből.

Még mindig elég távol vagyunk a hidrogén-üzemanyagtól, ez a kutatás csak megmutatta az utat, hogy milyen irányban lehet érdemes tovább vizsgálódni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.