Tudomány

Megtalálták a világ legrégebbi bombáját – nem fogod elhinni, hány éves

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2019.04.25 | 13:38
  • trendindex: 2

A vasból készült robbanószerkezet csaknem 700 éves. A lelet kulcsfontosságú a hadtörténeti kutatások szempontjából.

A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel Kínában. 

A vasból készült, csaknem 700 éves robbanószerkezetet kínai régészek tárták fel az ország délnyugati részén fekvő Csungking városnál.

A szakértők szerint a Szung dinasztia idejéből (960-1279) származó bomba maradványai Kínában és talán az egész világon eddig feltárt legkorábbi robbanószerkezethez tartozhattak.

via GIPHY

A maradványok egy Szung-kori kormányzati hivatal romjai közül kerültek elő. A kutatók szerint a szerkezet Tiaojü városában állt, amely a 13. században a mongol és a Szung-seregek között zajló háborúban fontos védelmi szerepet töltött be. Jüan Tung-san, a csungkingi kulturális örökségek intézetének igazgatóhelyettese elmondta: a vasból készült bomba az egyik legfontosabb lelet, amely Tiaojü város romjai közül előkerült.

Ez a kor legfejlettebb fegyvere, ami az akkori legkorszerűbb technológia felhasználásával készült

– tette hozzá.

A bombamaradvány 11 centiméter széles és 9,7 centiméter magas, 0,8 centiméter vastag héjjal rendelkezik, és egy gyújtózsinórral robbantható.

Csung Sao-ji, a kínai néphadsereg hadtudományi akadémiájának kutatója elmondta: a világ legkorábbi vasból készült robbanószerkezete egy 1341-es költeményből ismert úgynevezett Vaságyú volt az ókori Kína legjelentősebb hadtudományi fejlesztése, de eddig nem létezett megbízható tárgyi bizonyíték a létezésére, ezért a mostani lelet kulcsfontosságú a hadtörténeti kutatások szempontjából.

Címlapi kép: Pixabay CCo

 

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló