Érdekes

Tudtad? A gin tonic gyógyszer is

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.29 | 19:18

Gondoltad volna, hogy a tonikot eredetileg a malária ellenszereként fogyasztották a brit gyarmatokon? Sőt, a gin tonicot is!

Minden az 1600-as években kezdődött, mikor a Brit Kelet-indiai társaság úgy döntött, hogy Indiában építi fel első gyárát. Ezzel nem is volt probléma egészen addig, amíg terjeszkedésbe nem kezdtek: ez már nem tetszett Indiának: erre válaszul a társaság úgy döntött, saját privát hadseregével megszállja a területet.

A támadás nem maradt válasz nélkül, de mivel egész Anglia beszállt a harcba, végül átvették a hatalmat India felett.

Tehát Brit fennhatóság alá került India, amivel a britek nagyon elégedettek voltak: egy dolog viszont kifogott rajtuk: a malária.

A varázsszer: a tonik…

A malária folyamatosan szedte áldozatait, egészen az 1630-as évekig amíg el nem terjedt egy, az Andokban élő szerzetes receptje: a cinchona fa kérgéből kivont anyagot a kinint porrá zúzták, és rögtön jelentős javulást értek el a betegeknél.

Egy gond volt csak: a kinin iszonyatosan keserű. Hiába húzták fel szódával, nem sokat segített a helyzeten. Ezt a mixet tartjuk a mai tonik ősének, az általunk ismert változatba már sokkal kevesebb kinint kevernek, és cukrot is adnak hozzá.

…és a gin

Végül a katonák közül valaki kitalálta, hogy megpróbálhatnák a keserű ízt valamilyen alkohollal kompenzálni – miért is ne? Mivel a gin kéznél volt, kipróbálták és bevált: nem elég, hogy gyógymódot találtak a maláriára, de még finom is! Ennek oka nem az alkohol, hanem a kémia: a különböző molekulák kölcsönhatásai miatt sokkal inkább a gyógynövényes íz érvényesül, és nem az kiállhatatlanul keserű kinin.

via GIPHY

A gin tonicot a brit katonáknak köszönhetjük, akik hazatérve elterjesztették a keserű gyógyszerrel kevert gint: innen már csak pár lépés, hogy a lime-tól kezdve az uborkáig mindenféle jóval felturbózzák az új alkoholos kreációt. És persze a kinin ma is az egyik legjobb lázcsillapító, bár magas láznál nem biztos, hogy érdemes gin tonic-kal lehajtani.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló