Érdekes

500 nap után bújt elő barlangi magányából a nő, aki ezzel rekordot döntött

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.15 | 09:18

Beatriz Flamini hegymászó és barlangkutató egy kutatás részeként igyekezett feltérképezni, milyen hatással van az emberre a teljes elszigeteltség.

Flamini 2021 novemberében kezdte az ún Timecave projektet, amelyet Granada és Almería egyetem kutatói irányítottak és kísértek figyelemmel. A kísérlet során Flamini 500 napot töltött egy barlangban, és videóra vette lenti élményeit. Mint kiderült, Flamini a barlangban sportolt, sokat olvasott, rajzolt és sapkákat kötögetett, hogy fitten maradjon.

A külvilággal nem volt kapcsolatban, és sem órája, sem telefonja nem volt, csak egy laptop, amelyen keresztül üzeneteket tudott küldeni, de fogadni nem. Az ötvenéves sportoló a Granada tartományban található, 70 méter mély barlangból péntek reggel bújt elő, ahol az újságírók és a televíziós stábok várták.

Flamini széles mosollyal és napszemüveggel érkezett, és elmondta, hogy “nagyszerű élmény” volt az elvonulás. Azóta már zuhanyzott, és készen áll arra, hogy hosszabban meséljen a kalandjairól.

A kutatók a projekt során azt akarták vizsgálni, hogy hogyan hat az emberi testre a teljes elszigeteltség a külvilágtól. Flamini fizikai és mentális állapotát folyamatosan figyelték a videóösszeköttetésen keresztül, és terveznek egy dokumentumfilmet is a projektből.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.