Pénzügyek

Mennyibe kerül a gyerekeknek a sportolási lehetőség? Kiszámoltuk nektek!

  • Szerző:rockstarr
  • 2021.10.15 | 13:18

A legtöbb szülő örül, ha a gyerek sportol. Sokuknak egyenesen az orvos írja elő például bokasüllyedés vagy gerincproblémák miatt a szervezett testmozgást, de a mit, mennyiért, és mikor kérdései általában hosszú számolgatás és szervezés után valósulnak meg. Ezt szeretnénk bemutatni néhány szemponttal, amelyek lerövidíthetik a tervezést

Természetesen nagyon sokféle sportot lehet űzni, és nagyon sokféle hozzáállással, a heti egy alkalommal végzett hobbitól az olimpiai éremmel álmodó sportklubokban tartott edzésekig, de ezen kívül is van még pár szempont, amit érdemes figyelembe venni. Alapvetően nem a versenyszerű sportolásra fókuszáltunk, így a csapatsportágak nem szerepelnek mivel ezek általában versenyszerűen űzhetők.

Illusztráció: 123rf.com

Mit és mikor választhatunk?

A sportág választásakor sokat számít, hogy mikor kezdi a gyerek. Ma általában azt mondják, hogy 8-9 éves korig felesleges szervezett sportot választani, addig szaladgáljon, másszon fára vagy mászókára a gyerek, aki ebben a korban még a szükséges mozgási mennyiséget – ha akarjuk, ha nem – még „lemozogja” a kicsi. Bár nagyjából ötéves kortól már képes koncentrálni a bonyolultabb mozgásformákra, csapatjátékokra is. Egészségügyileg is nagy a sérülés, porc és egyéb mozgásszervi sérülések veszélye. Ebben a korban többnyire olyan tanfolyamokról beszélhetünk, amelyek nem magunktól tanulható mozgásformákkal foglalkoznak, amelyek a mozgáskoordinációt is javítják, mint például az úszás vagy akár a tánc, a balett.

A sportág választásánál kérdés, hogy az orvosi vizsgálatok alkalmával ajánlottak-e valamilyen mozgásformát, ahogy fent is említettük, bizonyos egészségügyi problémákra kifejezetten ajánlhatóak sportágak, így ez eleve leszűkítheti a kört. A legfontosabb azonban, hogy a gyerek jól érzi-e magát az adott helyen, illetve, hogy neki van-e kedve az adott sportághoz.

Illusztráció: 1234rf.com

Amit muszáj megtanulni

Rátérve a költségekre, a tanulást igénylő mozgásformáknál az úszás, a korcsolya, a lovaglás és a síelés négyese a legnépszerűbb. A nem versenyszerű sportolás esetén a tanfolyamok általában havi 4, vagyis heti 1 foglalkozást jelentenek, így a havi összegek is erre vonatkoznak. Az árakban mutatkozik a vidéket és fővárost nézve különbség, Debrecenben például a korcsolyázás havi díja 5000-6000 forintot vihet el, a fővárosban Újpesten alkalmanként 2600 forintért lehet oktatóval tanulni, ami havi négy foglalkozással 10.400 forintra jön ki. Persze ártól függően a csoportok méretében, és az odafigyelés mértékében is lehetnek különbségek. Játékos tanulással kiscsoportban úszás oktatást 15.000-20.000 forintért találunk, csoportos síoktatást 20-50 ezer forint között, igaz itt felszerelést is biztosítanak a műhavas pályákon, viszont az évi mondjuk két hét síeléshez a hegyekben, amiért érdemes az oktatáson részt venni, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A lovaglás, ha kiszabadul a gyerek karámból és a futószárról, és terepen lovagol, akkor alkalmanként 3000 forinttól vagyis havi 12 ezer forinttól a csillagos égig terjedhet attól függően, hogy milyen lovardában milyen képzést kapnak. A gimnasztika, ami szintén a legjobb mozgásjavító sportok közé tartozik, havi 8000-15000 forint között már elérhető.

Extrémsportok, és minden, amihez ütő kell

Az extrémsportok külön területet jelentenek, wakeboard táborok 75-80 ezer forinttól futnak, gördeszkát is oktatnak már 7-8 éves kortól, de ott adnak védőfelszerelést, deszkát, és gyakorlatilag mindent a sportoláshoz. A tollaslabda és tenisz heti egy alkalommal havi 8000 forintért már található, a tollasnál általában még ütőt és labdát is adnak mellé. Kerékpárnál szintén a csillagos ég a határ, de egy olyan bicikli, ami nem esik szét a gyerek alatt, és nem okoz ezzel balesetveszélyt, 80-100 ezer forintnál kezdődik, és bizony ezt is kinövi pár év alatt. Igaz a jó kerékpár használtan is tartja az értékét, de sajnos többnyire éppen a gyerekek nem vigyáznak annyira a bringájukra használat közben, hogy egy karcmentes vázzal és jó állapotban lévő fékkel-váltóval büszkélkedő kerékpárt hirdethessünk meg.

Illusztráció: Pixabay.com

Vigyázat! Más költségek is felmerülnek

A tanfolyam költségei mellett figyelnünk kell, hogy a sportruházat és védőfelszerelés is jelentős költségeket jelenthet. Mivel a gyerekek nőnek, fejlődnek, évről-évre új szerelésre lesz szükségük, ezért a családok többsége használt sportszereket vásárol, és a legkedvezőbb árú sportruházatot. Így akár a lovaglás felszerelése is kijöhet akár 15.000 forintból, de persze a határ itt is a csillagos ég. Síelésnél és sok más sportnál a sporteszköz bérlése a legjobb megoldás, top márkákat lehet minden évben elérhető áron bérelni, ami gyerekeknél nagyon fontos, hiszen minden évben új felszerelést venni igazán nagy költség lenne.

Vegyük hozzá, hogy a gyerekkel még érdemes kipróbáltatni többféle mozgásformát, mert ki tudja melyikbe szeret bele igazán. Ez általában 3-4 sportágat jelent, a vele járó költségekkel. Beszélgetéseink alapján, egy átlag család, ha megteheti, akkor gyerekenként havi 25-70 ezer forint közötti összeget költ havonta csak a tanfolyamok díjaira, ami már komoly összeg, nem beszélve arról, ha márkás és új sporteszközt szeretne venni a használt helyett, vagy az alap tereplovaglás helyett például díjlovaglást választ, esetleg sítáborba megy a gyerekkel a hegyekbe.

Más részről ez a befektetés, ami igazán megéri, hiszen a táplálkozás mellett az egészséges életmód fő pillére a sport. Arra érdemes figyelni, hogy hagyjuk a gyerekre, ha valahol nem érzi jól magát, nem találja a hangot az edzővel vagy a csoporttal, vagy unja az adott sportágat, akkor váltsunk bátran. Sok gyerek öt vagy hatféle sportágat is kiválaszt, mire igazán „rákattan” egyre, és az élete részévé válik a testmozgás.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló