Egészség

Szereted a csípős paprikát? Ha eszed is, tovább fogsz élni

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.15 | 08:14
  • trendindex: 2

Legalábbis egy új amerikai tanulmány ezt mutatta ki.

Pixabay
Pixabay

A Vermonti Egyetem munkatársai szerint szoros összefüggés van a csípős fűszer fogyasztása és az élettartam hossza között. Azok, akiknek az étlapján gyakran szerepel erős pirospaprika, akár 13%-kal is tovább élhetnek. Elsősorban a szívpanaszokat és a stroke-ot kerülhetik így.

Már évszázadokkal ezelőtt is használtak gyógyszerként némely fűszereket; arról például mi is hírt adtunk, hogy a rák megelőzésében a csili is komoly szerepet játszik.

via GIPHY

Ezidáig egy kutatás irányult a paprika élettartam-növelő hatására, mely 2015-ben, Kínában látott napvilágot. Az amerikaiak csak megerősíteni tudják ázsiai kollégáik eredményeit: 16 ezer amerikai személy, 23 évet átfogó adataiból kiindulva vizsgálták a paprikafogyasztók esélyeit. Benjamin Littenberg professzorék azt találták, hogy az átlagos paprikaevő főleg

fiatal, férfi, fehér vagy mexikói származású, házas, dohányzik és fogyaszt némi alkoholt. Ahhoz képest, aki egyáltalán nem eszik csípőset, szerényebb a jövedelme és kevésbé tanult, viszont alacsonyabb a HDL-koleszterol-szintje.

A TRP csatornák, amelyek elsőként érintkeznek a csípős hatóanyaggal (a csili esetében ez a kapszaicin) játszhatnak kulcsszerepet az élet meghosszabbításában. Az ekkor fellépő sejt- és molekuláris szintű mechanizmusok megelőzhetik a koszorúér elhájasodását és kóros elváltozásait. Ezen felül antimikrobiális tulajdonságokkal is bírnak (azaz képesek mikroorganizmusokat elpusztítani), és a bélre is jótékony hatást tesznek.

A halálozási okokkal összevetve, a tudósok úgy látják, hogy érdemes akár kúraszerűen is csípős paprikával táplálkozni, és előbb-utóbb jó volna az egészségvédő étrend részévé is  tenni, más erős fűszerek társaságában – javasolják a Medical Xpress hasábjain.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.