Külföld

Párizs vezetése kiszorítja az autósokat a belvárosból

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.10 | 08:06

Ilyen is van: a gyalogosok elsőbbséget kapnak a francia fővárosban.

Youtube
Youtube

Anne Hidalgo, Párizs első embere a jövő nemzedékért teszi ezeket a lépéseket, és hogy még némi lélegezhető levegő is maradjon a városban most élők számára. Ezért lett ingyenes a tömegközlekedés is egy hónapja. A polgármester asszony szándéka szerint csak feleannyi személyautó mehetne az utakon.

A Szajna 3,3 km-es városi szakasza melletti utat már volt, hogy pár hónapja le kellett zárni, mert veszélyes mennyiségű káros anyagot mértek a levegőben. A világvárost megülő szmogfelhő és kígyózó kocsisorok helyett inkább bicikliseket és gyalogosokat látna tömegesen; szerinte Párizs jelenlegi úthálózata az autóknak kedvez leginkább, de ezt sürgősen meg kell változtatni.

A folyó mentén húzódó, 1 km-es útszakaszt, mely a Place de la Concorde és a Pont Royal közt található, le fogják zárni, a forgalmat pedig a Szajna jobb partjára, illetve a rue de Rivolira terelik.

Már a 2024-es olimpiára készülve, egy új villamosjárat is indulna a Városházától a Saint Cloud parkig – számol be az Indepedent.

A fanyalgók szerint így pont hogy nagyobb dugók jönnek majd létre, a hölgy válasza erre az, hogy

Lépésről lépésre veszik birtokukba a gyalogosok a belvárost: a helyi lakosok, a rendőrség és sürgősségi járművek, illetve az áruszállító kocsik továbbra is bejuthatnak majd, de mást nem engedünk be. Minél kevesebb az autó, annál kisebb a szmog.

summázta érveit Hidalgo, aki a zöldfelületek növelését is szorgalmazta nemrégiben.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló