Lélek

A világ egyik legnehezebb szerepe: így él egy drogfüggő szerelme

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.25 | 18:07

A Zeit Online 32 ezer embert kérdezett meg arról, mit is gondolnak a drogfogyasztásról, mindezt a 2014-es Global Drug Survey keretein belül. A megkérdezettek 86%-a számolt be arról, hogy életük során már legalább egyszer kipróbáltak valamilyen illegális drogot.

Fotó: Pixabay / Free-Photos CC0

A német kormány évente közzétesz egy kábítószer-függőségről szóló jelentést, a 2016-os adatok arról számolnak be, hogy az előző évhez viszonyítva 19%-kal megnőtt a drogok iránti kereslet – írja a Broadly.

A felmérés szerint a fiatal férfiak a legveszélyeztettebbek, nemcsak több illegális kábítószert fogyasztanak, mint valaha, de egyre gyakrabban is teszik ezt. Ezek a statisztikák rámutatnak a kábítószerrel való visszaélés széles körben elterjedt valóságára is, azonban ezekben a kutatásokban a szenvedélybetegekhez fűződő emberek gyakran láthatatlanok maradnak. Egyedül kell szembenézniük a saját és a párjuk problémájával, az ezzel járó felelősséggel és a társadalmi megbélyegzéssel.

Hiszen ki maradna együtt valakivel, aki minden lehetőséget megragad annak érdekében, hogy szenvedélyét kiélje, még akkor is, ha hazugság az ára?

Kezdetben gyűlöltem a drogokat. Vetélytársként tekintettem rájuk, olyanok voltak, mint egy másik nő, akit jobban szeretett nálam

– meséli Anna. A lány évekig volt kapcsolatban egy férfival, aki napi szinten füvezett és kokainozott. Már az első naptól kezdve egyértelmű volt, hogy az ő problémája egyben a párjáé is, aztán a lány rájött, hogy ő nem nyerheti meg helyette a függőség elleni harcot.

A rokonoknak, hozzátartozóknak, partnereknek nincs beleszólása a dologba

– állítja Silke Biester szaktanácsadó és pszichiátriai szakember, aki elsőkézből ismeri a jelenséget. Felfoghatatlan mennyiségű energiát vesz el az életünkből az, hogy segíteni akarunk a függőségben szenvedő szerettünkön, mire ráeszmélünk, hogy mindent odaadtunk, de cserébe nem kaptunk semmit. Az ember szép lassan megszokja, hogy hiábavaló a próbálkozás.

Van egy kedvenc mondásom ezzel kapcsolatban, ami jól összefoglalja, mi is történik ilyenkor. A kábitószer nemcsak a használójára, de minden érintettre hatással van, téveszméket generál

– mondja Biester.

Amikor Caroline Bécsből megismerte az exbarátját, minden tökéletesnek tűnt. Kalandvágyó, nyitott gondolkodású, intelligens és társaságkedvelő emberként jellemezte, de volt egy bökkenő: a srác naponta fogyasztott marihuánát. Kezdetben nem tűnt úgy, hogy ez problémát okozna, de később jött az ivás és a keményebb drogok. Az egyetemi órák után magatehetetlenre részegedett.

A hivatalos irányelvek szerint Caroline párja teljesítette a kritériumokat azzal szemben, hogy kit is nevez függőnek az orvostudomány.

Összesen hat olyan kritérium létezik, amely mindenfajta függőségre alkalmazható, a szerencsejátéktól az illegális kábítószerekig:

  • kényszeres fogyasztás,
  • az önkontroll elveszítése,
  • a “nemet mondásra” való képesség elveszítése,
  • a tolerancia átalakulása,
  • az elvonási tünetek megjelenése
  • és a társadalmi életből való teljes kiszorulás.

Ha ezek közül egy év alatt bármelyik három teljesül, az illetőnél függőség alakult ki. Bár ez a felsorolás egyértelműnek tűnik, a való életben sokkal nehezebb észrevenni a jeleket, pláne akkor, ha a baráti társaságban a drogfogyasztás nem opcionális, hanem inkább már elvárás.

Fotó: Pixabay / Free-Photos CC0

Jasna a volt barátja mellett a kokainra és a speedre is rászokott. A lány nem érezte problémának, hogy a párja folyamatosan anyagon volt, úgy gondolta, hogy ez is csak egy időszak, ami hamarosan elmúlik. Aztán egyre több olyan probléma merült fel a kapcsolatban, ami felett már nem tudott szemet hunyni.

Úgy éreztem, hogy egyre távolabb és távolabb sodródik tőlem. Alig volt éber pillanata, gyakran napokig a drogok hatása alatt volt. Nem sokat beszélt, alig hallottam felőle. Párszor felbukkant néhány nappal később, el akarta hitetni velem, hogy az egyik barátjánál volt, de a hatalmas pupillái elárulták, hogy egy másodpercet sem aludt

– meséli Jasna. Ha veszekedtek, akkor a helyzet csak rosszabbodott, a fiú még több időre elmaradt, egyedül hagyva a lányt a közös lakásukban, aki azt sem tudta, él vagy holtan fekszik-e valahol a szerelme.

A kábítószerfüggők nemcsak a saját életüket veszélyeztetik, de hatással vannak a hozzájuk legközelebb állók jólétére is. Ez igaz a családra és a barátokra, de különösképpen a partnerre is. Az addikcióval küzdők gyakran szélsőségek közt ingadoznak megnehezítve ezzel az olyan felmerülő problémákat és megoldásra váró helyzeteket, melyeket egyébként könnyűszerrel meg lehetne oldani. Ezekben az esetekben viszont elviselhetetlen konflikusokat idéznek elő.

A függőségben szenvedők gyakran küzdenek depresszióval is. Mikor a drogok hatása elmúlik, életképtelennek érzik magukat, teljesen megzuhannak, ez pedig ahhoz vezet, hogy hamarosan ismét a szerekhez nyúljanak, mert a való világ elviselhetetlen lesz számukra

– mondja  a szakértő.

Gyakran a partnerüket okolják a függőségük miatt. Azt állítják, hogy az egész az ő hibájuk, mindezt miattuk teszik, mert akkora elvárásokat támasztanak feléjük, amelyeket lehetetlen megugrani. Ez a vádaskodás sokszor előfordul az ilyen kapcsolatokban, a kábítószerfogyasztók gyakran élnek manipulatív módszerekkel, ha pedig a partner sebezhető, nagyon könnyen saját magát kezdi okolni az egészért.

Fotó: Pixabay / Free-Photos CC0

Mivel Jasna segíteni akart a barátján, vele maradt. A környezetükben élők is mind arra biztatták, hogy tartson ki mellette, mert az ő szeretete és támogatása nélkül sosem fog tudni leszokni a drogokról. Jasna maradt, meggyőzte őt a saját lelkiismerete és a fiú iránt érzett empátiája.

Sokan őrültnek hittek, hogy adok neki egy újabb esélyt de csak arra tudtam gondolni, hogy ha most elhagyom, csak idő kérdése, hogy holtan esik össze valahol.

Ez a dinamika a szakértő szerint mérgező, ugyanis a függőséggel küzdő személy kezébe adja az irányítást, aki véletlenül vagy szándékosan, de érzelmi zsarolással sújthatja a partnerét.

A kapcsolat egyensúlya teljesen felborul, a szenvedélybeteg gyermekké válik, akit fogyamatosan ellenőrizni és védeni kell saját magától, a másik fél pedig gyakorlatilag feláldozza magát és csak egy cél lebeg a szeme előtt: a partner megmentése.

Így alakul ki a kölcsönös függőség. A kapcsolat egyfajta tánccá formálódik, ahol egyetlen elvétett lépés vagy rossz szó kizökkentheti őket a ritmusból.

Ha valaki megpróbálja leküzdeni a párja démonjait, ugyanúgy a lelkével fizet meg érte. Nem szabad hagyni, hogy ebbe az ördögi spirálba keveredjünk, szakember segítségére lesz szüksége mindkét félnek, különben sosem oldódik meg a próbléma

– mondja Biester. A drogfüggők partnereinek ugyanakkora szüksége van a támogatásra és a megértésre.

Caroline végül viszonylag rövid időn belül szakított a barátjával, Anna is lezárta élete sötét szakaszát, az exe végül az ő segítsége nélkül tudott leszokni. Jasna akkor intett búcsút a partnerének, mikor az hetek után adott csak életjelet magáról.

Ilyenkor nem is a partnereddel állsz kapcsolatban, hanem a függőségével. Nem számít, hogy mennyire szereted őt, neki kell megtörnie az addikció mérgező spirálját

– magyarázza a szakértő.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.