Adózás

Tim Cook örülhet: Trump új adócsomagja miatt hazaviheti az Apple milliárdjait

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.28 | 12:00

Az Apple vezére karácsonyra megkapta, amiért már évek óta könyörgött.

Az Apple CEO-ja már néhány éve kérte a washingtoni döntéshozókat, hogy változtassanak az amerikai adórendszeren, hogy megérje “hazahozni” az olyan cégek milliárdos bevételeit, mint például az Apple. A világ legnagyobb adófizetőjének számító tech cég ugyanis nem az Egyesült Államokban, hanem különböző, adóparadicsomoknak számító helyeken fizet adót (például Írországban).

Kép: Stephen Lam/Getty

Most azonban úgy néz ki, hogy a legújabb adóreform-csomag után minden adott lesz ahhoz, hogy az Apple “hazatérjen”.  Tim Cook szerint minden olyan adócsomag, amely a cégeket arra ösztönzi, hogy otthon maradjanak, az nagyon jó az ország és az Apple számára is.

via GIPHY

Az új rendszerben a likvid eszközökre (olyan pénzeszköz, amelyet könnyedén, különösebb tranzakciós költségek nélkül pénzzé lehet tenni) 15,5%-os egyszeri adót, míg az illikvid eszközökre (az ingatlanokra és a gépekre) 8%-ot vetnek ki. Ezért a cégek mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy az alacsonyabb besorolású kategóriába nyomják át likvid eszközeiket. Vagyis az amerikai cégeknek megéri majd a saját országukban adózni.

Az amerikai cégek közül az Apple a legjobb készpénzfelvevő: a legutóbbi negyedév végén az Apple 268,9 milliárd dollár készpénzzel és forgalomképes értékpapírokkal rendelkezett, amelyek több mint 250 milliárd dollárt tettek ki az Egyesült Államokon kívül.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló