Adózás

Tim Cook örülhet: Trump új adócsomagja miatt hazaviheti az Apple milliárdjait

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.28 | 12:00

Az Apple vezére karácsonyra megkapta, amiért már évek óta könyörgött.

Az Apple CEO-ja már néhány éve kérte a washingtoni döntéshozókat, hogy változtassanak az amerikai adórendszeren, hogy megérje “hazahozni” az olyan cégek milliárdos bevételeit, mint például az Apple. A világ legnagyobb adófizetőjének számító tech cég ugyanis nem az Egyesült Államokban, hanem különböző, adóparadicsomoknak számító helyeken fizet adót (például Írországban).

Kép: Stephen Lam/Getty

Most azonban úgy néz ki, hogy a legújabb adóreform-csomag után minden adott lesz ahhoz, hogy az Apple “hazatérjen”.  Tim Cook szerint minden olyan adócsomag, amely a cégeket arra ösztönzi, hogy otthon maradjanak, az nagyon jó az ország és az Apple számára is.

via GIPHY

Az új rendszerben a likvid eszközökre (olyan pénzeszköz, amelyet könnyedén, különösebb tranzakciós költségek nélkül pénzzé lehet tenni) 15,5%-os egyszeri adót, míg az illikvid eszközökre (az ingatlanokra és a gépekre) 8%-ot vetnek ki. Ezért a cégek mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy az alacsonyabb besorolású kategóriába nyomják át likvid eszközeiket. Vagyis az amerikai cégeknek megéri majd a saját országukban adózni.

Az amerikai cégek közül az Apple a legjobb készpénzfelvevő: a legutóbbi negyedév végén az Apple 268,9 milliárd dollár készpénzzel és forgalomképes értékpapírokkal rendelkezett, amelyek több mint 250 milliárd dollárt tettek ki az Egyesült Államokon kívül.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
CNN
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...