Zene

A koncert már unalmas, itt vannak a menő élőzenés programok

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.17 | 06:46

A zeneipar már vagy 15 éve a koncertezésből él, minden zenekar és produkció annyi fellépést tol, amennyit lehet, mert ez jelenti a bevételt számukra. Mára az egyszerű koncertezés, vagy egy turné már nem is annyira érdekes, megjelentek az újsulis fellépések, nézzük melyek a legmenőbbek itthon, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban.

Fotó: Sofar Sounds Debrecen

Valami csavart mindig lehet adni a fellépéseknek, és máris egy exkluzív klubhoz tartozol vagy egyedi élményt kapsz, pedig csak a szervezés volt más, a program nem. Lássuk, mik az ötletek.

Titkos koncertek – Sofar Sounds, Debrecen

A Sofar Sounds (Songs from a Room), vagyis a titkos szobakoncertek Londonból indultak 2009-ben, és egy nagyon egyszerű ötleten alapulnak. Ha valami titkos, akkor sokan szeretnének bejutni, vagy csatlakozni. A megvalósítás egyszerű. Jelentkezhetsz a koncertekre, de nem tudod mit fogsz látni, és nem tudod, hogy hol fogod látni. Amiben biztos lehetsz, hogy kicsi, intim helyen nézhetsz és hallgathatsz majd egy előadót. A koncertek is többnyire akusztikus verziók, de van Dj produkció is, viszont általában csendes ülős bulik mennek, nem az ereszd-el-a-hajam típusú titkos partyk.

A Sofar Sounds mára egy egész világra kiterjedő sorozat, Budapesten is szervezik, de 2017 tavasza óta Debrecenben is sikerrel fut. Pedig a Sofarhoz elég nagy bizalom kell, beülni egy koncertre, amiről nem tudsz semmit, izgalmas, de nyitottságot is kíván. Így testközelből megismerhetsz egy csomó új zenét és zenészt, nem mindig a megszokott kedvenceid koncertjére jársz.

A kezdet csak annyiban volt nehéz, hogy nem csináltunk még ilyet, szerencsére a közönség részéről a nyitottság az első pillanatban megvolt és nagyon sokan regisztráltak az eseményre az online felületen úgy, hogy nem tudták előre, kik fognak zenélni.

– emlékszik vissza Süli András a debreceni sorozat egyik szervezője – A fellépőknél a népszerűség nem szempont, elsősorban arra törekszünk, hogy zeneileg minél sokszínűbb legyen a felhozatal, így nem csak akusztikus előadók, de például elektronikus zenészek is voltak már debreceni Sofaron. Persze volt már egy-két ismertebb név is, Jónás Vera, Zanzinger, Upor András, Sallai Laci a Galaxisokból vagy Csordás Zita a Mayberian Sanskülottsból, illetve Mészáros Ádám, a JÜ gitárosa.”

Fotó: Sofar Sounds – Debrecen

Ennyi koncert után jó helyszíneket ma már elég nehéz találni Debrecenben, ahogy egyébként más városokban is ez a legnagyobb kihívás, de a cél mindig az, hogy a klub formátumtól, a színpad-nézőtér felosztástól minél távolabb kerüljenek. Voltak már könyvtárban, művészeti galériában, egyszer pedig egy magánlakás hatalmas teraszát töltötték meg zenével, ahol fantasztikus hangulat volt.

Menő faktor:

A titkosságban rejlő rizikófaktor persze megvan, hogy nem tudod milyen zenét fogsz hallani. Viszont cserébe egy titkos zenei társaság belső tagja lehetsz. A belső körbe tartozni pedig menő.

Akusztik sikerek – Csöndban’D, Szeged

A változatosabb koncertezési lehetőségeket többek között az MTV Unplugged műsora nyitotta meg hihetetlenül régen, 1989-ben. Voltak előadók, akiknek a legjobb felvételeik közé tartoznak az MTV Unplugged koncertek, ilyen a Nirvana akusztikus felvétele, de egy sor akusztikus MTV album lett még platina státuszú Amerikában Mariah Carey-től az Alice in Chains-ig.

A legfiatalabb hazai akusztikus koncertsorozat Szegeden indult, és a sztároktól a szintén érdekes és izgalmas rétegzenékig minden megtalálható a Milleniumi kávéházban futó koncerteken. Beck Zoli a 30Y frontembere már teltházat hozott, de látszik, hogy általában minden jegy elkel majd az akusztik produkciókra. Volt Lóci játszik és lesz Járai Márk a Halott Pénzből, Áron András vagyis Apey, meg még sokan mások.

Fotó: Csöndban’D

A szervezők, Darvasi Líviusz és Varga Kornél olyan sorozatot építettek fel, aminek a közönsége a Sofar Soundhoz hasonlóan minden koncertre eljön majd, mert az akusztikus produkció érdekli, nemcsak maguk a koncertek. Darvasi Líviusz szerint Szegeden vannak speciális zenei produkciókat bemutató sorozatok, a népzenének ott a Fonó Club, a blues buliknak pedig a Tiszasszipi koncertsorozat, de az igényt jelzi a különleges koncertekre, hogy sikerrel indítottak egy új akusztikus koncepcióval rendelkező koncertsorozatot egy olyan helyen ahol ez eddig nem volt megszokott.

Menő faktor:

A kedvenc előadód dalait teljesen más formában hallani mindig érdekes. Akusztikban minden zene könnyebben befogadhatóvá válik, így egy csomó zenekar koncertjére bátrabban elemehetsz, amire egyébként nem vennéd rá magad. És utána már elmondhatod, hogy nagyon nyitott vagy, láttad őket is. Plusz az akusztik koncert személyesebb, és jobban hasonlít egy klasszikus zenei élményre, mindjárt műveltebbnek és bonyolultabbnak is érezheted magad.

Te is lehetsz sztár – Open Mic, Budapest

Az Open Mic egy nagyon angolszász dolog, egy mikrofon, pár hangszer, és te is részt vállalhatsz a showban, a közösségnek énekelhetsz, megmutathatod magad, de csak akkor, ha van kedved. Igazi örömzenét hallhatunk így, ami sokszor érdekesebb és őszintébb, mint a nagyobb koncertek, persze ha belefutunk egy szereptévesztéses kutyaütő előadásába, akkor elmarad az élmény. Viszont utóbbi esetben sokat tanulhatunk magunkról és embertársaink énképének torzulásairól. A profi Open Mic szervezők rendezvényein azért ritka az igazán béna előadás, mert egy sor megoldás van arra, hogy kiszűrjék a nem oda való jelentkezőket, és fenntartsák az érdeklődést.

Budapesten nagyon népszerű az Open Mic, az itt élő külföldiek és a turisták tolják ezerrel, de a magyarok is egyre jobban rákapnak. Több egymással kapcsolatot tartó szervező is van, az Open Mic Budapest, amit Tim Atkins a The Luckies énekese szervez, és egy sor reményteljes, de már valamennyire ismert magyar zenészt hív meg. Ezzel az Open Mic-ot egyfajta alternatív koncertezési formává fejlesztette, de ők most kevésbé aktívak, talán a The Luckies sikerei miatt is.

Ezerrel pörög viszont a szintén angolszász környezetből indult, az USA-ból hazaköltözött Bihari B. Gábor a Budapest Open Mic & Jam Events szervezője. Ő jobban épít a vállalkozó kedvű, beugró vendégekre, persze azért itt is feltűnt már a Middlemist Red énekese vagy a korábbi generációból Takáts Tamás. Az utóbbi sorozat heti hat nap jelentkezik, mindig más romkocsmában és többféle megközelítésben. Van Open Jam (Live Jam) rendezvény, ahol zenekari hangszerek vannak, basszus, dob és gitár/billentyű/szaxofon vagy ami még beesik, és improvizációra épít. És van klasszikus Open Mic, ahol konkrét dalokat adhatsz elő vasárnap a Lámpásban, hétfőn a Jelen Bisztróban, szerdán a Mika Tivadar Mulatóban és így tovább, de naprakész infó mindig az Open Mic oldalán található: www.budapestopenmic.com .

Ezeken az eseményeken többnyire akusztikus fellépők vannak, és akusztikus gitárt adunk is annak, aki nem hozott magával. Ha valaki mindenáron elektromos gitáron akar játszani, hozhat magával, sőt, basszus is elfér. Dobszerkó használatára csak az Ellátóházban van lehetőség, ha valaki hajlandó korán odaérni, hogy beálljon, és nyitófellépő legyen, a többi helyszínen csak cajon vagy egyéb perka fér bele.

– mondta el Bihari B. Gábor – Még valami: a fellépők jellemzően 15 percet kapnak, ha előre bejelentkeznek, illetve ha csak megjelennek, akkor a rendelkezésre álló idő függvényében játszanak 1-2-3 dalt. Előzetes egyeztetéssel viszont, nyitófellépőként (mert ez a legkevésbé népszerű time slot, senki sem akar első lenni) akár 45 percet is kaphatnak a fellépők, akik lehetnek egyéni vagy kisebb formációk. Rendszeresen kapunk megkeresést a régióban turnézó nemzetközi feltörekvő zenekaroktól is, akik szívesen útba ejtik Budapestet, vagy esetleg egy másik itteni koncert mellé sűrítenének még egyet, csak hogy minél több ember lássa őket, és bár fizetni nem tudunk, csak egy-egy italt, jól néz ki a turnéprogramjukban, hogy például a Szimplában is játszottak, vagy Ellátóházban.”

Menő faktor:

Te is lehetsz sztár, és itt nem egy félrészeg karaoke előadásban vonítasz. Igazi titkos sztárokra találhatsz, aki később akár be is futhatnak, és akkor mondhatod, hogy te már akkor ott voltál. A kreatív légkör és a lazaság, ahogy odaülnek a vállalkozó kedvű zenészek a mikrofon elé, az megfizethetetlen.

A sztárok másképpen – Live Sessions, Jam , Pécs City Underground és Kikötőzaj

Ami biztos siker lehet, ha különböző zenekarokból ismert zenészek együtt játszanak valami teljesen mást, mint amit eddig megszoktál tőlük. Pécsett legendás a zenei élet, és az összetartó helyi zenekarok tényleg izgalmas dolgokat hoznak létre. Szükség is van rá, egy Pécs nagyságú városban, hogy sokféleképpen és érdekesen jelenjenek meg a zenekarok, mert sok az együttes, de a közönség száma véges a régióban.

Ilyen érdekes, zenekarokat új oldalról megmutató rendezvény a Made In Pécs fesztivál, és ilyen a frissen indult  Pécs City Underground, ahol a legmenőbb helyi zenekarok tagjai jammelnek, örömzenélnek a pécsi Nappaliban. Czimmerman Csaba aka Czimi a Punnany Massif dobosa, Pető Szabi a Junkie Jack Flash gitárosa és frontembere, Farkas Zsolt aka Bakter, Magnus Maloy a Mongooz and the Magnetből és még sok pécsi zenész játszik együtt. A végeredmény hasonló a Random Triphez, csak amíg ott leginkább a jazz és a hiphop talál egymásra, itt inkább a jazz és a rock és többféle zenei felfogás a stílusokon belül is.

A pécsi szál egyébként ebben is nagyon erős, a kísérleti zenében ott a Kikötőzaj, ami a Szabadkikötőben hoz össze zenészeket, akik ott és akkor nehezebben befogadható kísérleti zenével lépnek fel alkalmi társulásban. Nyilván erre – pláne itthon – egy zenész karriert felépíteni elég nehéz lenne, de akiben van szándék, az itt kiélheti magát.

Pécsett tényleg minden működik, van hiphop jam, itt is van Open Mic, és még egy sor rendezvényt szerveznek, ami csavar egyet a szokásos – megérkezünk, koncertezünk a slágereinkkel, felvesszük a gázsit – sika, kasza, léc stratégián.

Menő faktor:

Pécs menő. A helyi színteret erősíteni menő. A jammelés biztosan olyan élményt fog adni, ami kimozdít a megszokott zenei élményekből. És a Kikötőzaj logója az egyik legmenőbb magyar zenei logó.

Kikötőzaj

 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló