Belföld

Ideje aggódni? Támadnak a mutánsok Magyarországon – brutális részleteket árult el a szakember

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.12 | 11:18

Több mint tizenhatezer mutánsát ismerjük a vírusnak, de csak néhány lett hírhedt:a brit, a dél-afrikai, a brazil és most az indiai.

A szakember a mutánsokkal kapcsolatban részletesen kifejtette:

Ezek genomjában történt olyan mutáció, aminek következtében megváltozott a tüskefehérje, vagyis a vírusnak az az alkotóeleme, amivel a sejtjeinkhez tud kapcsolódni, tehát létrejön a fertőzés. Ez a tüskefehérje az, ami ellen az ellenanyagok képződnek, és ha hozzátapadnak, akkor a vírus nem tud fertőzést előidézni.

Tehát ezek okozzák az immunitást: a tüskefehérje ellen képződő ellenanyagok

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon mikorra várható az indiai mutáns megjelenése, Rusvai azt nyilatkozta:

mivel több mint 12 országban kimutatták már a jelenlétét, ezért nálunk is bármikor felbukkanhat.

Azt viszont hangsúlyozta a virológus, hogy

nem indított el újabb hullámot sem az Egyesült Királyságban, sem Dániában, pedig már három hete jelen van. Úgy gondolom, ahol a brit mutáns tarolt, ott az indiai labdába sem rúghat

A jelenleg használt vakcinák hatékonyságával kapcsolatban megjegyezte, hogy szerinte védenek a mutánsok ellen is, bár hozzátette, hogy a mostani oltóanyagokat még a vuhani változathoz készítették el. Azt mondja,

a felsorolt mutánsok mindegyike legfeljebb 2-5 százalékos hatékonyságromlást eredményez

A feketegomba-fertőzés is szóba került, amelyről mint az indiai mutáns szövődménye írnak külföldi lapok. Ezzel kapcsolatban Rusvai arról beszélt:

Indiában a fekete gombával fertőződöttek száma nagyon magas az ottani rossz higiéniai körülmények miatt. Főként a kezeletlen cukorbetegeket érinti, illetve azokon hatalmasodhat el, akik a Covidra immunrendszert elnyomó kezelést kaptak, a magyaroknak nem kell tartani ettől, mert fejlett országokban nagyon ritkán okoz gondot.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló