Külföld

Ki is az a Zelenszkij, és miért nevezi Putyin őt nácinak, akit ki kell lőni?

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.06 | 11:26

"Oroszországban is vannak nácik, de nem a kormányban. Ukrajnában az elnök a főnáci" - fogalmazott Putyin az ukrán elnökkel, Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij kapcsán.

Az elnök először csak elnököt játszott, pártja a sorozatból viszont kormánypárt lett

Zelenszkij igazi popkulturális ikonként robbant be a köztudatba: színészként tucatnyi filmben és sorozatban szerepelt, ő nyerte a 2006-os Dancing with the stars ukrán verzióját. Legnagyobb dobása az A nép szolgája című sorozat volt, amely három évadot élt meg, 2016-ban az ukránok kedvenc sorozata volt. Ebben Zelenszkij egy középiskolai történelemtanárt, Vaszilij Petrovics Goloborodkót alakítja, aki véletlenül Ukrajna elnöke lesz.

2018-ban aztán maga a színész is megalapította A nép szolgája pártot, amely végül 201- május 20-án kormánypárt lett, 55 százalékos győzelemmel. A fiatal, 40-es évei elején járó karizmatikus Zelenszkijért milliók rajongtak, párt pedig amolyan populista néppárt, elsősorban Európa-barát, liberális nézetekkel. A neonáci párt ugyanezen a választáson alig 2 százalékot ért el.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Olena Zelenska (@olenazelenska_official) által megosztott bejegyzés

Zelenszkij úgy “náci”, hogy közben zsidó és liberális is

Putyin az ukrán “különleges hadműveletet” otthon úgy adja elő, hogy küzdelem az ukrán nácik ellen, akiknek vezetője maga Zelenszkij – tőle kell megvédeni elsősorban az ukrán lakosságot és a kisebbségeket, de természetesen az egész világot is. A “náci” szó orosz nyelvterületen különösen erős érzelmeket kiváltó szó, hiszen aligha van olyan orosz család, akinek hozzátartozóját nem pusztította el igazi náci a második világháborúban.

Zelenszkijről azonban nem csak azért nehéz elképzelni a nácizmust, mert kimondottan EU- és Amerika-barát, liberális politikát folytat, hanem mert maga is zsidó. Olyannyira az, hogy a felmenői között több holokauszt-áldozat is van. Korábban úgy beszélt hátteréről, hogy “tipikus szovjet zsidó család voltunk, márpedig a szovjet zsidók nem vallásosak, nem volt téma nálunk, kinek milyen vallása vagy a bőrszíne… és ugyanúgy beszéltünk mind oroszul, mint ukránul”.

Az ukrán elnökre Putyin kilövési engedélyt adott, busásan megfizeti a katonát, aki véget a “nácival”, Zelenszkij így jelenleg bunkerről bunkerre jár Kijevben, és nem tudja, megéri-e a háború végét. Az orosz propaganda szerint Lengyelországban, az amerikai nagykövetségen bujkál, és hát igaz, ami igaz, friss beszédében elmondta, hogy a lengyel elnökkel napi kapcsolatban állnak, és igazi barátság épült fel közöttük.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Olena Zelenska (@olenazelenska_official) által megosztott bejegyzés


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló