Belföld

Gondban a nyugdíjasok: Rossz hír jött a 13. haviról

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.08 | 09:48
  • trendindex: 6

A héten a korábbiaknál magasabb összegeket kapnak a nyugdíjasok.

Szakértők mégis azt mondják, változtatni kellene a rendszeren, mert nagyon sok idős ember nyugdíja a 100 ezer forintot sem éri el – számolt be róla az ATV.

Idén jóval többet kell költeniük élelmiszerre és háztartási energiára, mint két évvel ezelőtt, a nyugdíjas fogyasztói kosarat viszont még mindig az akkori adatok alapján számítják.

Ma Magyarországon jelenleg 2 millió korbetöltött nyugdíjas él és körülbelül félmillióan vannak azok, akik szintén nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást kapnak. A miniszterelnök által bejelentett 13. havi nyugdíjra azonban Karácsony Mihály szerint szerencsésebb lenne más elnevezést használni.

Farkas András szakértő azt mondta, éves hatását tekintve nagyjából nyolc százalékos további nyugdíjemeléssel ér föl a 13. havi juttatás.

Egy mai nyugdíjasnak, akármekkora is a nyugdíja, annak ma már több, mint a felét elkölti élelmiszerre. A mérések szerint a két évvel ezelőttinél csak a 30 százalékát költötték el élelmiszerre. Aztán közben, hogy megugrott az energiaár is hatvan hat százalékkal most a legutolsó mérések szerint, ez nyilvánvalóan újra csak azt jelenti, hogy a nyugdíjak egyre nagyobb részét a háztartási energiára költik el a nyugdíjasok és így már mindjárt nem annyira szép a kép

A szakértő szerint decemberben a kormány még az előtt bejelentette a 15 százalékos nyugdíjemelést, hogy kijött volna a Magyar Nemzeti Bank jövőévi költségvetése. Az MNB végül 15-19,5 fél százalékos inflációt prognosztizált az idei évre.

Ha úgy vesszük, hogy ennek az alsó sávja teljesül, akkor megfelelő ez a nyugdíjemelés, tehát akkor elengedő lesz a 15 százalék.

– tette hozzá Farkas András. Idén három nappal korábban kézhez kaphatják az összegeket azok, akik postai úton kérték. Akik pedig bankszámlán kapják a juttatást minden hónapban, részükre 10-én, pénteken érkezik majd az utalás.

Forrás: ATV


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló