Gasztró
Itt a szezon! 5 medvehagymás recept, amit könnyedén kipróbálhatsz
A medvehagyma univerzális alapanyag: fűszerként, főzeléknek, köretnek, reggelinek, levesnek egyszóval bármilyen formában fantasztikusan megállja a helyét.
Medvehagyma? Jó, de mi köze a medvéhez. A nevét a zöldség állítólag onnan kapta, kicsit sem meglepő módon, hogy a barna medvék egyik legkedveltebb csemegéje. Még a föld alól is kiássák ha megérzik az illatát. Így vagyunk ezzel manapság mi emberek is, hiszen nem csak a egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt keressük (pozitívan hat az emésztésre, csökkenti a vér koleszterinszintjét, csökkenti számos szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát), hanem fantasztikusan sokoldalú felhasználhatósága miatt is.
Mi most összegyűjtöttük az öt legnépszerűbb medvehagymás receptet:
Medvehagyma krémleves ropogós csicseriborsóval
Könnyed, krémes tavaszi leves. További tavaszi slágernövényekkel turbózhatjuk: spenót és újhagyma is kerül bele. A zsenge alapanyagoknak köszönhetően nagyon gyorsan elkészíthető, akár hétköznap estére is be lehet vetni.
Spenótos, medvehagymás tojás
Egy őrületesen finom reggelinek, a Firenzei tojásnak, a fapados verziója. A sok flancos hozzávaló helyett itt most a medvehagymát vethetjük be. Így az elkészítési idő is okkal rövidebb lesz, és mi is egészségesebbek is maradunk.
Medvehagymás, tojásos nokedli
A tavasz legnagyobb slágere a tojásos nokedli, medvehagymával pedig felejthetetlen is lesz a reggelin/ebédünk. A klasszikus galuska tésztát aprított medvehagymával tehetjük még izgalmasabbá és szezonálisabbá. Kötelező elemként itt is megjelenik majd a fejes saláta, amit pirított szalonnával szórunk meg.
Medvehagymás, sonkás pogácsa
Ebben a remek vendégváró ételben találkozik a tavasz (medvehagyma) és a húsvét (sonkamaradék). Angolszász omlós pogácsa, amit akár egy kirándulásra, vagy egy családi piknikre is magunkkal vihetünk. Egy újabb, zseniális felhasználása a medvehagymának.
Medvehagymás, sonkás quiche
A franciák világszerte ismert, hagyományos étele a quiche (ejtsd: kis), népszerűségét többek között annak is köszönheti, hogy az éppen aktuális/otthon megtalálható/szezonális zöldségekből bármikor elkészíthető. A zöldségeken túl jól áll neki a sonka is. Várjuk medvehagymással quiche-sel vendégeinket!
Ha a hétvégi kirándulás során medvehagymát gyűjtünk, nagyon figyeljünk rá, nehogy gyöngyvirág levél kerüljön a csokorba. Az ugyanis mérgező. Szerencsére márciusnak ebben a szakaszában erre még kevés esély van…
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.