Gasztró

Itt a szezon! 5 medvehagymás recept, amit könnyedén kipróbálhatsz

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.14 | 13:18

A medvehagyma univerzális alapanyag: fűszerként, főzeléknek, köretnek, reggelinek, levesnek egyszóval bármilyen formában fantasztikusan megállja a helyét.

Medvehagyma? Jó, de mi köze a medvéhez. A nevét a zöldség állítólag onnan kapta, kicsit sem meglepő módon, hogy a barna medvék egyik legkedveltebb csemegéje. Még a föld alól is kiássák ha megérzik az illatát. Így vagyunk ezzel manapság mi emberek is, hiszen nem csak a egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt keressük (pozitívan hat az emésztésre, csökkenti a vér koleszterinszintjét, csökkenti számos szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát), hanem fantasztikusan sokoldalú felhasználhatósága miatt is.

Mi most összegyűjtöttük az öt legnépszerűbb medvehagymás receptet:

Medvehagyma krémleves ropogós csicseriborsóval

Könnyed, krémes tavaszi leves. További tavaszi slágernövényekkel turbózhatjuk: spenót és újhagyma is kerül bele. A zsenge alapanyagoknak köszönhetően nagyon gyorsan elkészíthető, akár hétköznap estére is be lehet vetni.

Spenótos, medvehagymás tojás

Egy őrületesen finom reggelinek, a Firenzei tojásnak, a fapados verziója. A sok flancos hozzávaló helyett itt most a medvehagymát vethetjük be. Így az elkészítési idő is okkal rövidebb lesz, és mi is egészségesebbek is maradunk.

Medvehagymás, tojásos nokedli

A tavasz legnagyobb slágere a tojásos nokedli, medvehagymával pedig felejthetetlen is lesz a  reggelin/ebédünk. A klasszikus galuska tésztát aprított medvehagymával tehetjük még izgalmasabbá és szezonálisabbá. Kötelező elemként itt is megjelenik majd a fejes saláta, amit pirított szalonnával szórunk meg.

Medvehagymás, sonkás pogácsa

Ebben a remek vendégváró ételben találkozik a tavasz (medvehagyma) és a húsvét (sonkamaradék). Angolszász omlós pogácsa, amit akár egy kirándulásra, vagy egy családi piknikre is magunkkal vihetünk. Egy újabb, zseniális felhasználása a medvehagymának.

Medvehagymás, sonkás quiche

A franciák világszerte ismert, hagyományos étele a quiche (ejtsd: kis), népszerűségét többek között annak is köszönheti, hogy az éppen aktuális/otthon megtalálható/szezonális zöldségekből bármikor elkészíthető. A zöldségeken túl jól áll neki a sonka is. Várjuk medvehagymással quiche-sel vendégeinket!

Ha a hétvégi kirándulás során medvehagymát gyűjtünk, nagyon figyeljünk rá, nehogy gyöngyvirág levél kerüljön a csokorba. Az ugyanis mérgező. Szerencsére márciusnak ebben a szakaszában erre még kevés esély van…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló