Autó

Áram helyett töltőt kaptak az elektromos autósok

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.10 | 08:18

Vicces kedvű hackereket sejtenek a dolog mögött.

Kép: Pixabay

Az angliai Bournemouth és Portsmouth között található Wright-sziget önkormányzata azért kellett bocsánatot kérjen, mert a szigeten található három elektromos autó töltőállomás egyike sem rendeltetésszerűen működött. Mint kiderült, azok, akik megálltak valamelyik egységnél, töltés helyett pornót kaptak.

Ennek minden bizonnyal nagyon vicces (és szexuálisan túlfűtött) hackerek lehettek az okozói, akik feltörhették a töltőket üzemeltető vállalat, a GeniePoint hálózatát. Így férhettek hozzá az állomások rendszereihez és képernyőihez, amelyeken azonnal elindult valamilyen szexuálisan explicit videó, ahogy csatlakoztatták az autókat.

A probléma bármilyen furcsa, egyáltalán nem egyedi. Néhány hete a Moszkva és Szentpétervár közötti M-11-es autópálya környékén elhelyezett állomásokat törték fel, melyeken Ukrajnát támogató, illetve az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint ekéző üzeneteket jelenítettek meg.

Az ilyen betörések elsőre ugyan viccesnek tűnhetnek, a valóságban azonban komoly problémára mutatnak rá, mégpedig a töltőállomások biztonságának óriási hiányosságaira. Ugyanis ha értő, vagy kifejezetten rossz szándékú hackerek döntenének úgy, hogy feltörik a töltőpontrendszereket, akkor konkrét funkciókat változtathatnak meg, de hozzáférhetnek a felhasználók személyes és banki adataihoz, vagy akár az egész hálózatot destabilizálhatják.

Forrás: Leet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.