Autó

A Porsche és az Audi is beszáll a F-1-be

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.02 | 15:18

A VW vezére, Herbert Diess szerint 2026-tól a VW és az Audi is beszáll a Forma-1-be.

2026-ban, a következő jelentős technikai szabálymódosítást követően a Porsche és az Audi egyaránt belép a Forma-1 versenysorozatába. A már hónapok óta keringő pletykát a Volkswagen csoport vezérigazgatója, Herbert Diess is megerősítette. A két jó nevű autómárka a bajnokság növekvő népszerűsége miatt indulna a Forma-1 futamain – írja a RaceFans.

„A Porschénél ez már egészen konkrét, az Audinál még annyira nem”

– mondta Diess a Volkswagen podcast-jének. Szóbeszéd szerint a Porsche a Red Bull-lal állna össze, az Audit pedig több csapattal, így a McLarennel, a Williamsszel és a jelenleg az Alfa Romeóval kooperáló Sauberrel hozták eddig kapcsolatba. A Porsche harminc évvel ezelőttig szerepelt a gyorsasági autóversenyzés élvonalában, az Audi viszont még soha nem versenyzett az F1-ben. Diess azzal indokolta belépésüket, hogy a Liberty Media irányítása alatt „a Forma-1 világszerte rendkívüli fejlődést mutat”. Kiemelte a Forma-1 Egyesült Államokban tapasztalt növekvő népszerűségét is, különösen a fiatalabb korú ázsiai lakosság körében. „Ha motorsportra gondolunk, akkor a Forma-1-ben kell az élre kerülnünk” – összegzett Diess. A Forma-1 menedzsmentje

2026-ban cserélné le a jelenlegi, V6-os hibrid turbó-motorokat érintő szabályokat.

Növelnék a jelenlegi motorok villamosenergia-termelését, és szintetikus üzemanyagokat vezetnének be. Diess szerint, ha a két gyártó most nem lép be a F1-be, akkor lehet, hogy újabb tíz évig nem lesz rá lehetőségük. „Új motorra van szükség, olyat kifejleszteni pedig három-négy év” – mondta. A jelenlegi motor szabályozás már a kilencedik szezon óta érvényes.

A Porsche és az Audi már fejleszti is saját F1-es motorjait

– tette hozzá Diess. „Úgy gondoljuk, hogy hogy hat év múlva is ez lesz a világ legnagyobb motorsport-látványa, még inkább, mint manapság. Kínában és az Egyesült Államokban is népszerűbb lesz, mint manapság, így nagyobb reklámot biztosít a prémium járművek számára is” – vélte Diess.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló