Autó

Olyan autót villantott az Audi, hogy elállt a szavunk – fotók

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.12 | 18:00

. Az Audi Skysphere egy formatervezési tanulmány, és nem számítunk a sorozatgyártású változatra. Néhány stíluselem azonban a közeljövőben megjelenhet az Audikban.

Az Audi leleplezte a Skysphere nevű hátsókerék-hajtású elektromos kabrió koncepciót, amely a 2021-es Pebble Beach Concours d’Elegance-on mutatkozik be először a nyilvánosság előtt. Ez az első az Audi “Sphere” koncepcióautók triójából, amelyek a német autógyártó jövőbeli formatervezési nyelvezetét kívánják előrevetíteni. Az Audi Skysphere egy olyan transzformátor jármű, amely kényelmes grand tourerből sportos roadsterré tud változni. Egy gombnyomással elektromos motorok és teleszkópos szerkezeti elemek segítségével a Skysphere teljes eleje menet közben kinyúlik vagy behúzódik, megváltoztatva az autó tengelytávját.

GT üzemmódban az Audi Skysphere 4. szintű autonómiát kínál, amelyben a kormánykerék és a pedálok behúzódnak a műszerfal alá, így rengeteg hely nyílik az utastérben. A Sport üzemmód választása esetén a kormánykerék és a pedálok előugranak, és azonnal fürge roadsterré változtatja az impozáns autonóm GT-t. Ebben az üzemmódban a hátsó tengelykormányzás is aktiválódik, ami lerövidíti a fordulási sugarat. A koncepció légrugózásának köszönhetően a Sport üzemmódban a hasmagasság is csökken.

Az Audi Skysphere-t állítólag az 1937-es Horch roadster ihlette, amely 2009-ben Pebble-ben megnyerte a Best of Show díját. Aki esetleg nem tudná, a Horch egyike volt annak a négy márkának, amelyek egyesülve alkották az Auto Uniont – a modern Audi márka elődjét. Annak ellenére, hogy a Skysphere formatervét egy majdnem egy évszázados autó ihlette, stílusa mégis alaposan modern. A Gael Buzyn és a malibui Audi Design Studio csapata által megálmodott Audi koncepció lenyűgözően néz ki.


A Skysphere-nek nincs szüksége hűtőrácsra az elején. Az Audi azonban egy hatalmas panellel szerelte fel a koncepciót, amely a márka jellegzetes Singleframe hűtőrácsát utánozza. Közvetlenül középen az Audi négykarikás jelvénye található, amely megvilágított, és fehér LED-elemekkel van körülvéve, amelyek háromdimenzióssá teszik az egész orr-részt. A hűtőrácsot karcsú, háromszög alakú világítóelemekkel ellátott fényszórók szegélyezik.


Az utastérben egyértelműen a fenntartható mobilitás a téma, mivel azt környezetbarát Agave Blue mikroszálas és vegán bőrrel díszítették. Még az ajtópanel eukaliptusz díszítése is fenntartható forrásból származik. Az Art Deco ihlette fémes akcentusok a Horch roadster előtt tisztelegnek, de az utastér megjelenése és hangulata modern. Hagyományos műszerfal helyett a Skysphere egy szélesvásznú, oszloptól oszlopig terjedő panelt kapott.


Ami a specifikációkat illeti, a Skysphere egy 623 lóerős villanymotort és egy 80 kilowattórás akkumulátort tartalmaz. Az Audi szerint 4 másodperc alatt teszi meg a 0-100 km/órás sprintet, és közel 500 kilométeres hatótávot kínál az európai WLTP-ciklus szerint.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló