Motor

Felejtsd el a kényelmetlen bukósisakot – itt a BMW legújabb motorja

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.12 | 14:00
  • trendindex: 5

Őrület - a BMW azt ígéri új Motorrad motorkerékpárján nem lesz szükség védőruhára, még sisakra sem. Mondjuk 150 km/h-s sebességnél hiába szexi, ha lobog a haj, nem biztos, hogy miután leszállunk a motorról, hallunk majd bármit is.

A BMW olyan motorkerékpárt épített, ami belső egyensúlyérzékelőjének köszönhetően egyenesben tartja álló helyzetben és mozgás közben is a járművet. Ez jó hír a kezdő vezetők és a tapasztaltabbak számára is: nem kell attól félni, hogy álló helyzetben felborulunk már az első alkalommal, de a sebesség szerelmesei is kiélhetik magukat.

A motorhoz jár egy mesterséges intelligenciával (MI) működő szemüveg, ami a viselője szemmozgásával működik és folyamatosan jelzi a vezető stílusához alkalmazkodva az utak állapotát. Sőt, itt jelenik meg a hátrafele néző kamera képe is.

Csak feldobod a navigációs szemüveget és indulhatsz is (forrás:brand.bmw-motorrad.com)
Akár egy napszemüveg: feldobod és már indulhatsz is (forrás:brand.bmw-motorrad.com)

A navigációs rendszer a kanyarokban  sebességet figyelembe véve képes megfelő szögbe dönteni a járművet.

Az MI nem a sofőr helyett vezet, hanem a vezetést támogató rendszerek segítségével annyira biztonságossá teszik az utazást, hogy még védőfelszerelésre sincs szükség: legalábbis a BMW ezt ígéri.

“ A motor teljes körű információ csomagot gyűjt össze a környezetről és a háttérben működő intelligens rendszereknek köszönhetően pontosan tudja, hogy mi terül el előtte” – mondja Holger Hampf a BMW egyik designerje és felhasználói élményekért felelős vezetője.

A jövő kapujában

A motort a jövő szellemében építették: a designerek szerint a legtöbb jármű 20 éven belül automatizálva lesz.  A BMW-nél általában öt-tíz évre előre gondolkoznak, ennek az első terméke a Motorrad is. Jól hangzik, hogy nem kell kényelmetlen ruhát húzni egy kiruccanáshoz, de most még nehezen képzeljük el, hogy a motor tényleg bármilyen váratlan helyzetet ki tudna védeni. Egyből a Tesla önvezető autójának balesetei ugrottak be, de ne legyen igazunk.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.