Belföld

Gmail-t használsz? Hatalmas veszélyre figyelmeztet a szakember

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.13 | 06:18

A csalók most a Google Dokumentumok megjegyzés funkciójával küldhetnek nekünk rendkívül káros tartalmakat

Veszélyes, adathalász fenyegetés tűnt fel még decemberben, a szakemberek rövid időn belül azonosították is a veszélyt. A csalók most a Google Dokumentumok megjegyzés funkciójával küldhetnek nekünk rendkívül káros tartalmakat. Erre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is.

Nemrégiben az Avanan fenyegetéselemző cég tett közzé egy jelentést, amelyben írnak a támadók machinációiról. A csalók Google-dokumentumokat hoznak létre, amelyekhez a továbbiakban megjegyzéseket fűznek, majd a potenciális áldozatokat is megemlítik ezekben a “@” jellel.

A Google-től így automatikusan értesítést kap a célszemély az e-mail-fiókjába, hogy egy másik felhasználó megemlítette őt egy Google-dokumentumban. Ehhez pedig arra sincs szükség, hogy a szóban forgó dokumentum meg legyen osztva a célszeméllyel. Mivel erre a Google-nek nincs ellenőrző funkciója, ezért a megjegyzések kártékony hivatkozásokat is tartalmazhatnak, amelyek így vírusos vagy éppen adathalász internetes oldalakra irányíthatják a gyanútlan usereket.

A technika már tavaly októberétől ismert, így a techóriás cég igyekezett időközben javítani, de egyelőre nem sikerült a rendszer sebezhetőségét kiküszöbölni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Két új boltot is nyit az IKEA
  • szerző:nuus
  • 2022. 01. 20.