Belföld

Hatalmas bejelentést tett a jegybank: Ez önt is érinteni fogja

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.22 | 12:00

A jegybank most megjelent szabályozása az ATM-ek számát is meghatározza.

A kibocsátott kártyák darabszámától függően a fővárosi kerületekben átlagosan legalább 2,5-12, a vármegyeszékhelyeken 2,5-15, a kisebb településeken pedig 3,5-60 automatát kell működtetniük a bankoknak.

Az ATM-ek száma 2017 elején lépte át a 5 ezer darabot, majd 2020 végén lassú csökkenés kezdődött, így tavaly szeptemberben kevesebb mint 4800 automata volt az országban.

Magyarországon 100 ezer lakosra kevesebb mint 60 ATM jut, ez valamivel elmarad a közel 63 darabos uniós átlagtól, viszont jóval kevesebb a Horvátországot jellemző 140 feletti szinttől.

Az új jegybanki szabályozás többek között meghatározza, hogy hány ATM-et kell fenntartaniuk a bankoknak. Ezt két paraméter határozza meg, egyrészt a kibocsátott bankkártyák száma, amely négy kategóriába sorolja a bankokat.

A 600 ezernél kevesebb, a 601 ezer-1,2 millió, az 1,2-2,4 millió, valamint a 2,4 milliónál több bankkártyát kibocsátó pénzintézeteket különbözteti meg.

Emellett előírja, hogy a kártyák darabszámától függően a fővárosi kerületekben átlagosan legalább 2,5-12, a vármegyeszékhelyeken 2,5-15, a kisebb településeken pedig 3,5-60 automatát kell működtetniük. Azok a bankok, amelyek teljesítik a limiteket, engedményt kapnak az új szabályok szerint,

azaz, ha egy banknak a három településtípus közül kettőben már jelenleg is több ATM-je van az előírtnál, akkor a harmadiknál 25 százalékkal csökkentheti az automaták számát.

A bankok kötelesek rendszeresen felmérést és intézkedési tervet készíteni a készpénzellátás zavartalansága érdekében.

Forrás: Növekedés.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló