Belföld

Nagy a gond, katasztrófális a hosszabbító helyzet a fogyasztóvédelem szerint

  • Szerző:nuus
  • 2022.02.04 | 07:18

Az ITM 13 terméket vizsgált be, és mindegyik forgalmazását betiltották.

Lesújtó képet fest a hosszabbítók hazai piacáról az ITM, vagyis az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált, Mechanikai és Villamos Laboratóriumának vizsgálata, amely 13 darab vezetékhosszabbítót ellenőrzött, és mindet minimum tűzveszélyesnek értékelték. A helyzetet rontja, hogy négy termék esetében még az áramütés veszélye is fennáll.

Az ITM bejelentése szerint az vezetékhosszabbítóhoz használt alkatrészek mindegyikének meg kell felelnie azoknak a szabványban rögzített követelményeknek, amelyek a névleges áramértékre, illetve a legkisebb keresztmetszetre vonatkoznak. A megvizsgált hosszabbítók és elosztók közül egyik vezetékének érkeresztmetszete sem érte el a kötelező minimumot, vagyis mindegyik tűzveszélyesnek minősül, valamint égési sérüléseket okozhatnak. Ezen túlmenően, négy termék esetben a védőérintkezők előírt legnagyobb értéket meghaladó távolsága még áramütést is okozhat.

A veszélyes termékek listája az alábbi dokumentumban érhető el. Mindegyiket kivonják a forgalomból, vagy megtiltják a forgalomba hozatalát, továbbá némelyiket még vissza is hívják a vásárlóktól. Mivel a mintavételezés 100%-ban problémás termékeket tárt fel, a fogyasztóvédelem célzott témavizsgálattal igyekszik eltávolítani a bolti kínálatokból a kockázatos hosszabbítókat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló