Belföld

Orbánék bebetonozott hatalmát csak a halála vagy egy nagy katasztrófa tudná megingatni

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.04 | 13:48

Simor András közgazdász, az MNB korábbi elnöke egy izraeli gazdasági lapnak adott interjút.

Simor megemlítette, hogy a kormány a 2015-ös menekültválság óta rendkívüli jogrend alapján kormányoz, rendeleti úton dönt a költségvetésről is, maga alá gyűrte a bíróságokat, strómanjai és az általa keresztülnyomott médiatörvény útján bekebelezte a sajtó nagy részét.

Kép: Facebook/Orbán Viktor

A NER legitimációjának kulcsát Simor abban látja, hogy a rendszerváltás után a magyarokat csak a jólétük érdekelte. És mivel Orbán a rendszerváltás és a 2008-as világválság veszteseinek közvetlen anyagi segítséget kínált, ezért keveseket érdekelt a jogállam pilléreinek lebontása.

Simor a következőképp foglalta össze a 2010 óta tartó Orbán-kormány gazdasági hatásait:

A forint euróhoz viszonyított értéke a felére zuhant, a termelékenység alacsony, az innováció haldoklik, a gazdasági fejlődés megállt, az infláció uniós rekordértéken áll.

A szakértő mindezért a kormányfőt teszi felelőssé, mondván, az alacsonyan tartott kamatokkal, fedezet nélküli kormányzati pénzszórással alapozta meg a jelenlegi válságot – szemlézte az interjút a telex.hu. Simor arra figyelmeztetett, hogy

a birodalmakhoz hasonlóan a nemzetgazdaságok sem egyik pillanatról a másikra omlanak össze, ez egy lassú folyamat – csakhogy Magyarországon nem látszik a mód, hogyan lehetne megállítani.

Elismerte, hogy a magyar gazdaságnak vannak pozitív mutatói, azonban a kedvező makroadatok mögött baljós jelenségek lapulnak meg: a rekordszintű korrupció, a munkavállalók jogvesztettsége, az oktatás és az egészségügy lezüllése – sorolja a 24.hu cikke.

Orbán szerinte totális kontrollt gyakorol Magyarország felett, és Simor meg van győződve arról, hogy ha az ellenzék megnyerné is a parlamenti választást, az eredményt elcsalná a rendszer – bár a választási győzelem esélyét az egyenlőtlen feltételek miatt csekélynek látja. A közgazdász szerint a rendszert csak egy nagy katasztrófa tudná megingatni, netán Orbán halála – hasonlóan a Spanyolországban, illetve Portugáliában évtizedeken át kormányzó Francisco Franco és António de Oliveira Salazar diktatúrájához.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.