Belföld

Nyugdíjkorhatár emelés jöhet Magyaroszágon? Akár 67 évre is kitolhatják hamarosan

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.09 | 07:18
  • trendindex: 13

Magyarországon 2010-től fokozatosan 65 évre emelték fel a nyugdíjkorhatárt, de fenyeget-e az, hogy ezt tovább kell majd emelni?

Franciaországban Emmanuel Macron elnök súlyos társadalmi feszültségeket okozott, amikor bejelentette a tervét, amely szerint 65 évre emelnék az általános nyugdíjkorhatárt az országban – írja a 168.hu.

Kép: Pixabay

A szakértői elemzések szerint mindez a drasztikus, 13 évvel ezelőtti intézkedések miatt legfeljebb csak közép- és hosszútávon fenyegető veszély. Idézik a Magyar Nemzeti Bank 2016-os elemzését, amely 2030-ra teszi azt az időpontot, amikor

a nyugdíjkorhatár majd ismét gondokat okoz a magyar társadalombiztosításnak, ha addig nem történnek ezt befolyásoló változások.

Márpedig történtek: a kormány ugyanis azóta újfent bevezette a 13. havi nyugdíjat, és a szociális hozzájárulási adó mértékét is jelentősen csökkentette. Ez a politika pedig a források hamarabb történő kimerüléséhez is hozzájárulhat.

A probléma ráadásul az Európai Unióban az egyik legsúlyosabb, hiszen a 100 aktív korú dolgozóra jutó nyugdíjasok száma Magyarországon is tartósan 30 fő fölé került.

A nyugat-európai országok többségében, így nálunk is, 2060-ra ez a szám már 50 fölött lehet.

Számos EU-tagállamban napirenden van, a nyugdíjkorhatár eleve 62-67 éves kor körül szóródik szét, van tehát olyan EU-s ország is, ahol már magasabb mint Magyarországon.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.