Belföld

Valami brutálisan hideg időjárás készülődik

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2021.02.10 | 09:48

A mínusz húsz fokos időjárás sem lehetetlen pár napon belül, a meteorológusok szerint.

A vasárnapi előrejelzés szerint jelentős lehűlés várható Magyarországon. A hét második felében már napközben is mínuszok, hajnalban helyenként akár mínusz húsz körüli értékek is lesznek. Európa északi, északkeleti része felett

több mint egy hete halmozódik a fagyos, szibériai eredetű levegő,

ott az időjárás már az előző napokban sem emelkedett mínusz 15-20 Celsius-fok fölé. A következő – szerdán érkező – ciklon nagy mennyiségű, fagyos levegőt “ránt be” a Kárpát-medencébe – éppen a kontinens leghidegebb vidékeiről. A fagyos légtömeg csütörtökre virradó éjjeltől egész Magyarországot elárasztja. Elsősorban az északnyugati, majd északkeleti országrészben van esély arra, hogy csütörtökön kialakul néhány centiméteres hótakaró.

Péntektől számottevő csapadék sehol nem várható.

A nagyon erős hajnali fagyhoz három tényező kell: hótakaró, derült ég és gyenge légmozgás. Ez a három időjárás feltétel egyszerre legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység völgyeiben jöhet össze, így a mínusz húsz fok körüli reggeli érték errefelé esélyes. A fagyos levegő utánpótlása a jövő hét elejére megszűnik, nyugodt légköri helyzet alakul ki hazánk felett. Gyors felmelegedés emiatt nem valószínű, napközben viszont fokozatosan emelkedni fog a hőmérséklet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.