Belföld

Megrázó vallomást tett Hodász atya: Több alkalommal, szexuális visszaélést követtek el ellenem kamaszkoromban

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.11 | 13:18

Rendkívüli, a magyar közéletben ritka, a katolikus nyilvánosságban pedig páratlan írást közölt a Szemlélek keresztény portálon Hodász András.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az elmúlt napokban bejárta a sajtót a hír: Pető Attilát bűnösnek találta a bíróság többrendbeli zaklatás miatt. Ennek kapcsán közölte írását Hodász András.

A szövegből kiderül, hogy az ismert katolikus papot kamasz korában többször molesztálta egy pap – írja a 444.hu.

Hodász egy kocsmai beszélgetés felidézésével indít, amely során ő azzal érvelt, hogy az őszinte beszélgetés a gyerekekkel és a bensőséges családi légkör kulcsfontosságú a szexuális visszaélések megelőzésében.

A társaság egyik tagja azonban határozottan ragaszkodott azon véleményéhez, miszerint “ilyenekről nem szabad beszélni egy gyerekkel, mert ezzel csak felhívjuk a figyelmét a témára, és amúgy a legtöbb, amit tehetünk, hogy jó keresztény iskolába adjuk.”

A kibontakozó vitában Hodász a maga számára is váratlan hevességgel reagált:

Szó szót követett, és egy ponton bennem elszakadt valami. Egyik pillanatról a másikra, magamat is meglepve, elkezdtem artikulátlanul üvölteni, felpattantam az asztaltól, és földhöz vágtam az első dolgot, ami a kezembe akadt.

Hodász elmondta, hogy bár eddigi pályafutása során sokszor vitatkozott, de még sosem viselkedett így.

 A magyarázatot máshol kell keresnünk, mégpedig abban, hogy magam is érintett vagyok: kamasz koromban több alkalommal, szexuális visszaélést követtek el ellenem is.

Hodász visszaemlékszik arra, hogyan reagáltak a szülei, amikor évekkel később elmondta nekik:

furcsának is találták, hogy olyan sokat találkozom azzal a pappal, akiről amúgy hallották is, hogy valami nincs rendben vele, és gyanúsan sok fiatal fiú van körülötte állandóan, de nem tudták, mit tehetnének. És én dühös voltam rájuk ezért a vétkes naivitásukért és a felelősséghárító tehetetlenségükért. Én gyerek voltam, ők pedig a szüleim voltak, az lett volna a dolguk, hogy mindent megtegyenek azért, hogy megvédjenek engem.

Elmondása szerint azért kezdett a kocsmában dühöngeni, mert a vele vitázó férfiban felfedezte ezt a hozzáállást:

újra ezt a haragot éltem át. Itt van egy apa, aki szilárdan ragaszkodik hozzá, hogy ő lényegében majdnem tehetetlen a gyermekének védelmében. Én pedig, mintha megnyomtak volna egy play-gombot, újraéltem azt a múltbeli pillanatot, és annak a gyermeknek a haragja kiszakadt belőlem, és magamból kikelve üvöltöttem az arcába, hogy azért történhetett meg velem, ami megtörtént, mert az én szüleim is olyan fafejek voltak, mint ő. (Eredetileg kissé szalonképtelenebb kifejezést használtam.)

További részletek itt olvashatóak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló