Belföld
Rovarok a magyar élelmiszerekben? A Nébih végre tisztázta a kérdést
Az elmúlt napok nagy híre volt, hogy az EU-ban elfogadták a rovar alapanyagú élelmiszerek előállítását.
Nagy port kavart a hír, hogy az Európai Bizottság friss döntése alapján a házi tücsökkel együtt már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban.
Pick, Tuc, Tibi, Szamos – Ezekben a termékekben már rovarok vannak
De vajon mi a helyzet a valóságban? Várható, hogy a rovari fehérjével teli élelmiszerek elözönlik a magyar boltokat is?
“Ha a Bizottság engedélyez egy új élelmiszert, akkor az az engedélyben megadott feltételek mellett az EU tagállamaiban, így Magyarországon is forgalomba hozható anélkül, hogy nemzeti szinten is engedélyeztetni kellene”
– fogalmazott a G7 megkeresésére a NÉBIH.
A rovarevéssel kapcsolatban ugyanakkor elég ellentmondásos a hatósági és politikai kommunikáció. 2017-ben még a NÉBIH szakembere is arról írt, hogy a rovarokból készült ételek előbb-utóbb a mindennapi táplálkozásunk részévé fognak válni, de egy évre rá Fazekas Sándor meglátta a politikai muníciót a témában. Az akkori agrárminiszter a választási kampányban Németh Szilárd mellett beszélt arról, hogy a rovarokkal a keresztény Európa értékrendjét akarja Soros aláásni.
Persze azt, hogy mit hoz a jövő, egyelőre nem tudjuk.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.