Belföld

Jön a durva hidegfront

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2024.02.18 | 08:18
  • trendindex: 13

Érkezik a hűvös légáramlat.

Pixabay

Az északi, északnyugati országokban ciklonok és frontok teszik változékonnyá, szelessé az időjárást, több helyen csapadék is előfordul. Két alacsonynyomású légörvény a meghatározó: az egyiknek középpontja szombat délelőtt Finnország fölött volt, hosszan elnyúló hidegfrontjának felhőzete pedig a Baltikumon, valamint Lengyelországon keresztül húzódott és elérte az Alpok, illetve a Kárpátok térségét is.

A másik ciklon felhőrendszere nagy sebességgel érte el a Brit-szigeteket. Az Ibériai-félszigeten, valamint a kontinens délkeleti harmadán magasnyomás a domináns, amely nyugodt időt okoz – bár a napsütés mellett főként a Kelet-európai-síkságon nagy területen marad meg tartósan a köd, illetve a rétegfelhőzet. Az erőteljes nyugati, északnyugati áramlással változatlanul enyhe levegő érkezik Európa nagy része fölé, így továbbra is nagy területen tavaszias az idő – téli hőmérsékletek csupán a szárazföld északi, keleti részén jellemzőek.

A fentebb említett hidegfront szombaton a Kárpát-medence fölött is átvonul, jelentős lehűlést azonban nem hoz – marad az átlagosnál jóval enyhébb idő vasárnap is. Vasárnap éjjel aztán jön a hideg: hétfő reggel előfordulnak párás, ködös, rétegfelhős körzetek. Nappal vastag frontfelhőzet vonul át hazánk felett északnyugatról délkelet felé. Délelőtt a Tiszántúlon lehet szűrt napsütés, késő délután, este északnyugat felől szakadozik a felhőtakaró. Elszórtan várható eső, zápor. Többfelé megélénkül a déli, majd a Dunántúlon az északnyugati szél.

A minimum-hőmérséklet -5 és +4, a csúcsérték 4 és 13 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.