Üzlet

Így alakulnak idén a nyári idénymunkák – Sok cég kifejezetten képzett munkaerőt keres

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.21 | 16:38

A nyári időszak nem csak a pihenésről, hanem a munkaerőpiac változásairól is ismert, ahol a szezonális munkák jelentős hatással vannak a foglalkoztatásra.

A nyár a szabadságolások mellett a munkaerőpiacon bekövetkező változások időszaka is. Ebben az időszakban indulnak be a szezonális munkák, amelyek jelentős hatással lehetnek a kereslet-kínálat alakulására. A turizmus-vendéglátás és a mezőgazdaság területein különösen nagy szükség van munkaerőre, például a népszerű turisztikai desztinációkban vagy a mezőgazdasági szezonális munkák, mint a kukorica címerezése és a gyümölcsszedés során – tájékoztat a Pénzcentrum.

Fotó: 123rf.com

Baradits Bulcsú, a Man at Work munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője szerint a HORECA-szektor továbbra is jelentős munkaerőhiánnyal küszködik, ami a nyári szezonban is érzékelhető lesz. A munkaerő-kölcsönzés lehetőséget biztosít a szezonális munkaerőigények rugalmas kezelésére, akár nagyobb létszámmal is. A munkáltatói elvárások összetettsége esetén az üzletágak összefogásával biztosítják a szükséges személyzetet.

Farkas Edit, a közvetítés üzletágért felelős szakmai vezető hozzátette, hogy partnereik gyakran képzett munkaerőt keresnek, mint felszolgálók, szakácsok és pultosok. Speciális igények esetén, mint például a multikulturális csapatokba való beilleszkedés és az angolnyelv-tudás, a közvetítésen dolgozó kollégák koordinálják a felvételi folyamatot és előszűrik a jelentkezőket.

A szezonalitás a kölcsönbeadók számára létszámnövekedést eredményez, de ez nem mindig jár együtt a kölcsönvevőknél a bővítéssel. A megnövekedett fogyasztói igények miatt a szezonális munkaerő-igények mögött tudatos, hosszú távra tervezett HR-folyamatok zajlanak. A nyár a minőségi cserékről és a korábban kilépők pótlásáról is szól.

A humánszolgáltatók izgalmas hónapokra számíthatnak, új igények jelentkezhetnek, és az iparági szereplők az ősztől erőteljes növekedést és felvételt várnak. A nyár folyamán a mezőgazdaság és a turizmus-vendéglátás által nem véglegesen lekötött munkaerő potenciális jelölt lehet az őszi ipari fellendülésre. Baradits Bulcsú szerint az előttünk álló időszak tökéletes a felkészülésre.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló