Belföld
Újabb csapás a magyarokra: Horror ára lesz a húsvét legfontosabb fogásának
Akár a fogyasztás csökkenése is bekövetkezhet az emelkedő árak miatt
Nem csak a csokoládé, de a húsvét másik fontos főszereplője, a sonka is drágulhat még a következő hetekben – derül ki a penzcentrum.hu cikkéből, amelyben szakértőket kérdeztek meg a közeledő ünneppel kapcsolatban.
Nem csak a háború okozta durva infláció, hanem a sertéságázat súlyos gondjai kellettek ahhoz, hogy a húsvéti sonkához kellő sertéscomb ekkora mértékben dráguljon
– mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, hozzátéve azt is, hogy hústévig még további drágulásra is kell számítanunk.
A piaci logika alapján azt kell mondanom, hogy bizony a következő hetekben és hónapokban emelkedésre kell számítani a sertéshús esetében. Ennek az a legfőbb oka, hogy a magyarországi sertéshús-piacra nagy kihatással lévő úgynevezett “német jegyzés” 7,5%-ot százalékot emelkedett az elmúlt két héten, ez pedig ha nem is azonnal, de be szokott gyűrűzni a fogyasztói árakba. A sertéscomb természetesen nem kivétel, így számítok arra, hogy húsvétig ez a termék is drágulni fog
– fogalmazott az elnök.
A szakértő arról is beszélt, hogy nem csak a tavalyi év volt nehéz a sertéstenyésztőknek és magának a húsiparnak: az idei évben is erre számíthatunk.
A klasszikus húsvéti sonka szezonális termék, ilyen kínálatban szinte csak húsvét előtt kapható, így az egy évvel ezelőtti árakhoz tudunk viszonyítani. Ezekhez képest egészen biztosan várható emelkedés, hiszen időközben a feldolgozók számos költségeleme növekedett, így például a munkabérek, vagy a sertés termelői ára. Ez utóbbi ugyan az elmúlt hetekben csökkenést mutatott, de az igazi, hagyományos érlelésű húsvéti sonka még a tavalyi vágású sertésből készült, hosszas eljárás során
– mondta a szakértő, hozzátéve, hogy akár a fogyasztás csökkenése is várható, ha a magyarok nem annyira akarják már kifizetni a sonkáért a megemelkedett árat.
Forrás: Agroinform
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.