Gasztró

A foci mellett a német konyha is megér egy misét – A 2024-es Eb kulináris slágere a berlini currywurst

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.07 | 09:33

Ha Németországba mész a Foci Eb 2024-re biztosan kipróbálsz egy-két helyi ételt. Az egyik legizgalmasabb slágerkaja Berlinben a currywurst, amit semmiképpen ne hagyj ki, ha arra jársz!

A 2024-es németországi foci-Eb-n az izgalmas mérkőzéseken kívül a helyi gasztronómia is tartogat meglepetéseket! Fedezd fel a fogadó városok ízeit a stadionok felé vezető úton, ismerkedj meg a német konyha jellegzetes fogásaival!

Az euronews.com összesítése szerint idén a currywurst a befutó.

Vegyük sorra tehát a német konyha legjobb fogásait, haladjunk városról városra!

Berlin: Currywurst – A berlini kultúra íze! Párolt és sült sertéskolbász, curry ízű ketchuppal, zsemlével vagy sült krumplival. A berlini kultúra megtestesítőjének tartott Currywurst nevű utcai étel az Euro 2024 egyik legizgalmasabb kulináris slágere.

Foci Eb 2024
A Foci Eb 2024 slágerkajája a currywurst/Fotó: 123rf.com

Dortmund: Pfefferpotthast – Ez a vesztfáliai pörkölt a régió karakteres gasztronómiájának szimbóluma A markáns ízű pörköltet marhahússal, hagymával, kenyérrel vagy burgonyával szokták a legtöbb étteremben vagy kifőzdében tálalni.

Hamburg: Labskaus – A kikötővárosban leginkább a tengeri ízek kavalkádját találjuk: pácolt heringet, melyet tükörtojással, burgonyával, céklával és kukoricával szokták tálalni. Hagyományos és laktató.

Frankfurt: Grüne Soße – Frissítő nyári fogás: tejfölös szósz hét friss fűszernövénnyel, burgonyával és főtt tojással. Ez egy nagyon népszerű fogás arrafelé, szívesen fogyasztják a turisták is.

München: Schweinshaxe – Bajor klasszikus, helyi specialitás.  A comb húsos részét a sertés térd alatti részével együtt főzik. Az Oktoberfest kötelező csemegéje ez a ropogós, repedező bőrrel lassan, tökéletesre főzött fogás.

Lipcse: Eierschecke – Ne feledkezzünk meg a péksüteményekről sem! Ez a krémes-túrós torta vaníliás pudinggal és vastag mázzal Lipcsében sokfelé megtalálható. Szászországi és türingiai specialitás. Jellegzetes külsejét a lisztből, cukorból, tojásból és tejszínből készült mázborítójának köszönheti.

Stuttgart: Maultaschen – Sváb ravioliként is ismert: füstölt hússal, spenóttal, hagymával, darált hússal töltött gombócok. A legenda szerint azok a szerzetesek találták fel, akik el akarták rejteni a húst a nagyböjt idején, amikor a húsevés tilos volt.

Köln: Rheinischer Sauerbraten – Ennek a párolt sültnek egyedi ízét a több napig tartó borban való pácolás adja. Kölnben eredetileg lóhúsból készítették, de ma már többnyire marhahúsból készül. A szósz édes íze, amelyre a hús kerül, cukorrépaszirupot, almaszószt vagy mézeskalácsot is tartalmazhat.

Düsseldorf: Senfrostbraten – Düsseldorf specialitása a mustáros sült, amely egy különleges mustárhéjjal készült farsteakből áll. Ez egy kiadós húsétel, a legjobb helyi Atbier sörrel főzik.

Gelsenkirchen: Himmel und Erde – Édes-sós ízharmónia: almaszósz (“mennyország”), burgonyapüré (“föld”), sült hagyma és puding. Hagyományos étel a korábban iparáról híres Ruhr-vidékéről.

(via)

További gasztro cikkeket itt találsz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló