Belföld

Ezentúl ukránul is olvasható lesz az útinfó a magyar gyorsforgalmi utakon

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.19 | 11:37

A forgalomirányítói program nem kezel cirill betűket, így a szövegeket pixelenként rajzolták meg a Közút munkatársai.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a gyorsforgalmi utakon található digitális tábláin három nyelven megjelenő feliratainál az elmúlt napokban már ukrán nyelven is közölnek út- és közlekedési információkat, hogy az Ukrajnából érkezők komfortosabban és biztonságosabban használhassák a magyarországi autópályákat. A projekt első körben az M3-as autópályán indult el.

Az Ukrajnából menekülők közül sokan nem beszélnek idegen nyelveket vagy nem elég gyakorlott vezetők, így ők Magyarországra érve is könnyen és jól tudnak majd tájékozódni a gyorsforgalmi utakon, arról nem is beszélve, hogy így növelhető a komfort- és biztonságérzetük is.

A közútkezelő szakemberei összesen 300 féle előre programozott digitális jelzésképhez tartozó felirathoz készítettek az angol és magyar mellett ukrán nyelvű szövegeket.

Külön kihívás volt, hogy a forgalomirányítói program nem kezel cirill betűket, így a szövegeket pixelenként rajzolták meg a Közút munkatársai.

A Magyar Közút a fentieken kívül eddig is minden rendelkezésére álló eszközzel igyekezett a bajbajutottakon segíteni. Ezért az orosz-ukrán háború kitörése után alig néhány nappal a védekezést irányítók kérésére soron kívül olyan egyedi táblákat gyártatott és helyezett ki az ukrán határ közelében, mellyel segítik a Híd Kárpátaljáért programban résztvevőket és azokat, akik a kijelölt segítségpontokat keresik. A magyar, angol és ukrán nyelvű táblákat, illetve útirányjelzőket eddig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében alkalmazták.

Ugyanakkor nemcsak társasági, hanem egyéni szinten is mindent megtesznek a közutasok, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék a háború miatt bajbajutottakat, ezért több megyében is gyűjtési akciókat szerveztek vagy azokhoz csatlakoztak a cég dolgozói.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló