Belföld

Figyelmeztetést adott ki a NAV: Komoly bírságot kaphat, ha dohánygyártmányt rendel magánszemélyként

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.23 | 19:18

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a nemzetközi futárszolgálatok forgalmában egyre többször talál bizonyos típusú, a dohányzás helyettesítésére szánt nikotintartalmú termékeket.

Ezeket többen is interneten, külföldről rendelik meg. Az ilyen termék, a „snüssz” dohánygyártmánynak minősül, ezért magánszemélyként internetről rendelni illegális.

Fotó: MTVA/Róka László

A füst nélküli dohány- és dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek, közismert összefoglaló néven a „snüssz” használatáról – annak egészségkárosító hatása ellenére – vannak, akik nem tudnak lemondani. A NAV Repülőtéri Igazgatóságán a nemzetközi futárszolgálatok áruforgalmából egyre több ilyen terméket foglalnak le. Ezeket jellemzően magánszemélyek rendelik interneten Svédországból és Csehországból. A megrendelők nem értik, a NAV miért foglalja le az árut, miért nem kaphatják meg az uniós tagállamból rendelt terméket, hiszen a feladónak az adót is megfizették.

A lefoglalás oka az,

hogy a füst nélküli dohánytermékek és a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek hazánkban dohánygyártmánynak és ezzel együtt adóköteles jövedéki terméknek minősülnek csakúgy, mint az elektromos cigarettákba való töltőfolyadék nikotin tartalomtól függetlenül. Az ilyen termékek tagállamok közti szállításához és belföldi forgalmazásához is engedély kell.

Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz „snüsszt” is. Internetről rendelni belföldről és külföldről egyaránt illegális. Ez a tevékenység csak jövedéki engedéllyel végezhető.

Ilyen termékeket magánszemély külföldről csak saját magának hozhat be, és ilyenkor is csak a jogszabályban meghatározott, nem kereskedelmi mennyiséget. Rendelni illegális!

Röviden összefoglalva,

aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket, vagy egyéb dohánygyártmányt, az jövedéki törvénysértést követ el.

Ez a rendelt termék lefoglalásával, elkobzásával, megsemmisítésével jár, és az ügyben jövedéki bírságot is kiszabnak, ez a lefoglalt termék mennyiségétől függően több tízezer forinttól akár a százezer forintot meghaladó összeget is elérheti.

Forrás: nav.gov.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló